Topli proljetni dani idealni su za uživanje u svježim plodovima ove ukusne grahorice izvrsnog nutritivnog sastava koja se konzumira na razne načine. U prženom bobu uživali su još drevni kineski carevi, Marokanci ga jedu u pikantnom umaku, dok se u Istri i Dalmaciji najčešće priprema s krumpirom i blitvom, začinjen maslinovim uljem.

Bob se voli zbog slatkastog okusa sličnog grašku i slaganja s brojnim namirnicama, a svatko ima svoj omiljen recept - s mesom, hobotnicom, na žlicu u kombinaciji s drugim grahoricama ili tjesteninom ili, pak, u salatama s rikulom i radičem. Od mladog boba može se pripremiti ukusna gusta juha začinjena pestom od bosiljka i sirom ribancem. Prženi i osušeni bob popularna je zdrava grickalica u Južnoj Americi.

Latinskoga naziva Vicia faba, bob je jednogodišnja čvrsta uspravna biljka iz porodice mahunarki koja može narasti i do metar i pol. Duguljasto lišće karakteristične je sivozelene boje, a mladi se listovi mogu pripremiti i na salatu. U kulinarstvu su najzanimljivije mahune, duge do deset centimetara u kojima se nalazi tri do osam boba. Tradicija uzgoja boba vrlo je duga jer je riječ o biljci koja lako uspijeva, stoga se bob, uz leću, grašak i slanutak, obožavao diljem Mediterana i tisućama godina prije nove ere. Prije dolaska graha, krumpira i kukuruza, bob je kao kultura bio zvijezda u prehrani Europljana, a i danas oplemenjuje brojna tradicionalna i moderna jela.

Pripremate li obrok za četiri osobe, trebat će vam dva kilograma neočišćenih mahuna jer čak 50 posto mahuna otpada pri čišćenju. Ako plod boba nije sasvim mlad, bit će potrebno nakon kraćeg kuhanja skinuti tvrdu kožicu te očišćene bobe kuhati pola sata.

Rižoto s bobom

Sastojci:

300 g riže
300 g žute mrkve
2 žlice graška
100 g kuhanog boba
1 luk
1 mini tikvica
nekoliko cvjetova brokule
svežnjić svježe metvice
6 žlica maslinova ulja
sol, papar
parmezan za dekoraciju

Priprema:
Sitno nasjeckani luk i mrkvu pirjajte na maslinovu ulju. Dodajte bob i narezane tikvice, posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte grašak i brokulu, kuhajte nekoliko minuta pa umiješajte i rižu. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, dok riža ne omekša. Prije posluživanja pospite nasjeckanim lišćem svježe metvice i ukrasite ribanim parmezanom.