Crveno meso odnosi se na meso životinja kao što su govedina, teletina, janjetina, ovčetina, svinjetina i meso divljači. Dobar je izvor hranjivih tvari, prvenstveno proteina, vitamina B12 i željeza.

Nakon novih istraživanja znanstvenici su otkrili da u prosjeku osoba pojede više od 90 g crvenog ili prerađenog mesa dnevno. Preporučena gramaža iznosi 70 g i to je dovoljna količina da kontrolirate svoju prehranu. 

Velike količine crvenog mesa, a posebno prerađenog mesa, također se povezuju s povećanim rizikom od smrtnosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 kod muškaraca i žena. 

Koliki je preporučeni dnevni unos crvenog mesa?
Shutterstock 

Masa od 70 g crvenog mesa jedanaka je: 

  • 2 režnja slanine
  • 1,5 kobasice
  • 5 kriški šunke 
  • 5 žlica mljevenog mesa
  • pola pljeskavice od hamburgera

Masu od 70 g crvenog mesa vrlo je lako premašiti, ako jedan dan konzumirate više crvenog mesa pokušajte idući dan iz prehrane isključiti crveno meso ili barem smanjiti porciju.