ROTKVICE: hrskave, sočne, gorkaste. Nezaobilazne u salatama, ali i kao prilog jelima

Pričamo o rotkvicama!

Profimedia

Za rotkvice kažu da ih se ili voli ili ne voli a nama se čini da ih većina ipak jako voli jer vjerovali ili ne upravo su rotkvice jedno od najpopularnijih povrća na svijetu. U kuhinjama se na razno razne načine koriste već više tisuća godina a zanimljivi su i neki od naziva kao što je rudirha na sanskrtu, te rude ili reod na saksonskom koji znače krv ili obojan crvenom bojom što je poveznica s crvenim korijenom i srcem ove biljke. Upravo zdrava crvena boja (uz mlade zelene listove) je znak svježe i ukusne rotkvice.

Rotkvice pripadaju botaničkoj porodici u kojoj se nalaze crna rotkva, repa i korabica, potječe iz južne Azije da bi se kroz stoljeća kultivirala po cijelom svijetu. Zanimljivo je da ovaj plod dospijeva već kroz 20 do 30 dana nakon sijanja te da su odličan izvor vitamina C, kalija, flata i dijetalnih vlakana a siromašna ugljikohidratima. Osim u pripremi jela rotkvica se od davnina koristila i kao lijek kod upale žučnog mjehura te za balansiranje probave.

Profimedia 

Rotkvice mogu biti okruglog ili duguljastog oblika s korjenčićima na krajevima plodova. Kupujemo ih uglavnom u malim svežnjevima i pri samoj kupnji važno je obratiti pažnju da su rotkvice tvrde. Kako bi im održali svježinu održite im listove te čuvajte u frižideru do 5 dana. Prije posluživanja dobro ih operite, uklonite korjeničiće te poslužite – cijele, narezanena kriške, naribane ili kao dodatak jelima. Svojom bojom odlična su i dekoracija a proljetnim salatama osim što daju na odličnom svježem okusu pružaju i vizualnu atraktivnost. Odlično se slažu sa svježim salatama, mrkovom, mladim lukom... dok posebno privlače umaci, namazi, juhe te pomalo neočekivani načini pripreme ovog, inače, omiljenog svježeg povrća.