CVJETAČA - razlog za pripremu odličnih obroka

Znate li da jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine?

Profimedia

Ova kupusnjača pripada porodici kojoj pripadaju i brokula, prokulice, kelj i kupusa. ima drugi naziv, a to je karfiol. Možda i nije najomiljenije povrće ali je važno za istaknuti kako se brojna odlična jela pripremaju od ove zdrave i hranjive namirnice koja sadrži alfa-linolensku kiselinu i folnu kiselinu koje smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti. Dobar je izvor vitamina B skupine koji su važni za stvaranje energije, kao i vitamina C - jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine. Iako sadrži obilje hranjivih tvari, energetski je vrlo lagana - 100 grama cvjetače ima samo 25 kalorija.

Cvjetača se priprema na razne načine pa je konzumiramo sirovu ili blanširanu u salati ili s umacima, marinirana, u juhi, ukiseljenu, a njezina je priprema iznimno jednostavna. Prije rezanja operite je pod mlazom hladne vode, no ne držite je u vodi jer ćete tako “otopiti” neke hranjive tvari. Ostavite je narezanu da odstoji 5-10 minuta prije kuhanja jer ćete tako pojačati djelovanje blagotvornih enzima. Kako biste maksimalno očuvali hranjive tvari i okus, najbolje ju je pirjati pet minuta (ne više!). Cvjetaču čuvajte u čvrsto omotanim papirnatim ili plastičnim vrećicama u hladnjaku te je potrošite unutar nekoliko dana.

Pikantna juha od cvjetače

Profimedia 

Sastojci:

1 srednje velik luk, nasitno nasjeckan
2 stabljike celera, narezane
500 g cvjetače, narezane na komade od 2 cm
3 žlice maslaca
500 ml povrtnog temeljca
250 ml punomasnog mlijeka
1 žličica škrobnog brašna
80 g naribanoga pikantnog sira
150 ml vrhnja za kuhanje
½ žličice bijelog papra
prstohvat soli
žličica kima

Priprema:
U loncu rastopite maslac te na njemu, na srednjoj vatri, propirjajte luk, celer i komadiće cvjetače. Kad luk i celer omekšaju (poslije desetak minuta), ulijte temeljac i mlijeko (odvojite 2 žlice) te kuhajte dok i cvjetača ne omekša, oko 25 minuta. Juhu potom smiksajte štapnim mikserom. U zdjelici razmutite 2 žlice mlijeka i škrobno brašno te umiješajte u juhu. Kuhajte minutu-dvije da se juha zgusne. Potom dodajte naribani sir, vrhnje, papar i sol. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se sir ne rastopi, minutu-dvije. Juhu poslužite u dubokim tanjurima i svaku porciju pospite sa malo tostiranog kima.