Vrijeme je za pripremu domaćih pekmeza, ali i sirupa. Nadamo se da ste boce napunili onim od bazge jer sada je idealno vrijeme za sirup od mente. Menta je poznata po brojnim ljekovitim svojstvima, a poznato je da već šalica čaja od mente umiruje i ublažava želučane tegobe te osvježava organizam.
Svježa menta privlači bojom i mirisom, a jednostavnom pripremom od listića i grančica možete pripremiti sirup koji će u toplim ljetnim danima biti odlična okrepa za cijelu obitelj, ali i odličan dodatak svježe iscijeđenim limunadama, ukusnim koktelima te kao preljev preko sladoleda. Okusom se odlično slaže s limunom i limetom te sirupom od bazge jer menta savršeno spaja prirodne slatke i kisele okuse koji zajedno gode organizmu. Za nekoliko litara ukusnog sirupa nabavite organski uzgojenu mentu, sastojke te staklene boce s čepom koje ćete prije punjenja sterilizirati. Uživajte u ukusnom napitku uz nekoliko kockica leda i krišku limuna.
Sastojci:
500 g cijelih grančica mente
30 g limunske kiseline
2 - 3 kg šećera
4 l vode
Priprema:
U dovoljno dubokom loncu kuhajte vodu i šećer (količine i tip šećera prilagodite tome volite li više ili manje slatki sirup). Dobro promiješajte. Kada prokuha, kuhajte otprilike pola sata te potom maknite s vatre, dodajte limunsku kiselinu i ostavite da se ohladi. U mlaki sirup dodajte oprane grančice mente. Sve dobro promiješajte te ostavite poklopljeno cijeli dan, ali po potrebi i dulje kako bi okus bio potpun. Potom sirup procijedite (najbolje preko gaze) te ulijte u sterilizirane boce. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.