Vrijeme je za rotkvice, vitaminske bombe

Hrskave, sočne i gorkaste, rotkvice su nezaobilazne u salatama, ali su odlične i kao kuhani te pečeni dodata jelima ali prije svega one su odličan izvor zdravih nutrijenata

Profimedia

Rotkvice su povrće koje bez obzira volite li ga ili izbjegavate, svojom bojom i okusom najavljuje proljeće. Zdrave su i odličan su dodatak brojnim jelima, od svježe narezanih u salatama i sendvičima do priprema ukusnih priloga. U priči o rotkvicama važno je istaknuti njihov značaj u obogačivanju prehrane ali i zdravlja, pa je za istaknuti:

Rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima. Siromašna je probavljivim ugljikohidratima, a obiluje vodom. Pomažu u razgradnji masnoća a kako su siromašne kalorijama preporuka je jesti ih uz težu hranu. 

Rotkvicu možete i cijediti za sok ili ju blendati u smoothie, kako korijen, tako i lišće.

Rotkvica je jako korisna za jetra i želudac te je zadužena za detoksikaciju organizma.
Bogata je neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržava vodu, liječi zatvor i tako pruža olakšanje oboljelima od hemoroida.

Sok od rotkvica liječi upale te čisti bubrege i sprečava infekcije bubrega i mokraćnog sustava.
Sok od rotkvica može se koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata, poput pčela, stršljena, osa… Ta ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje.

Ali kako bi iskreno uživali u ovim crvenim plodovima važno je znati kako odabrati i sačuvati ovaj plod. Savjet je uvijek birate tvrđe plodove crvene boje, sa svježim listovima te da ih čuvate u hladnjaku do tjedan dana. U tome će od pomoći biti i savjet da uklonite lišće te rotkvice umotate u plastične vrećice.

Želite li ublažiti njezin okus, skuhajte je cijelu ili narezanu na tanje komade. Cijela rotkvica kuha se 10 minuta, a narezana 3-4 minute.

Savjet više, ne bacajte lišće! Dovoljno je lagano ga popržiti na tavi te dodati u salate.