Crveno meso odnosi se na meso životinja kao što su govedina, teletina, janjetina, ovčetina, svinjetina i meso divljači. Dobar je izvor hranjivih tvari, prvenstveno proteina, vitamina B12 i željeza.
Nakon novih istraživanja znanstvenici su otkrili da u prosjeku osoba pojede više od 90 g crvenog ili prerađenog mesa dnevno. Preporučena gramaža iznosi 70 g i to je dovoljna količina da kontrolirate svoju prehranu.
Velike količine crvenog mesa, a posebno prerađenog mesa, također se povezuju s povećanim rizikom od smrtnosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 kod muškaraca i žena.
Masa od 70 g crvenog mesa jedanaka je:
- 2 režnja slanine
- 1,5 kobasice
- 5 kriški šunke
- 5 žlica mljevenog mesa
- pola pljeskavice od hamburgera
Masu od 70 g crvenog mesa vrlo je lako premašiti, ako jedan dan konzumirate više crvenog mesa pokušajte idući dan iz prehrane isključiti crveno meso ili barem smanjiti porciju.