KOPAR - začin ljeta savršen za pripremu brojnih jela

Topli mjeseci kao stvoreni su za uživanje u svježem kopru, čiji aromatični okus oplemenjuje mnoga jela

Shutterstock

Kopar je jedna od omiljenih mediteranskih biljaka koja dospijeva jednom godišnje i voli se zbog ugodnog mirisa i okusa. Njegova pradomovina je Perzija, a raste samoniklo ili u uzgoju diljem Europe. Mekanim grančicama i listićima nalik na iglice privlači pozornost, posebno ljeti na tržnicama, gdje ga možemo pronaći u vezicama. Svježinu zadržava nekoliko dana i preporuka je iskoristiti ga svježeg dok su njegovi miris i okus najizraženiji. Zato svježi kopar čuvajte u malo vode i uživajte u aromatičnom okusu kojim oplemenjuje brojna jela. Razmislite i o tome da određenu količinu posušite kako biste domaći kopar mogli koristiti i u zimskim mjesecima.

Kopar se cijeni jer naglašava aromu jela, djeluje povoljno na probavu te poboljšava apetit. Okus mu je zanimljiv, spajaju se, naime, blaga gorčina i slatka osvježavajuća nota. Želite li istaknuti gorčinu, stavite malo više listića kopra ili pred kraj ljeta skupite sjemenke u kojima je koncentracija eteričnog ulja malo veća. Prisjećajući se djetinjstva i bakine kuhinje, kopar često povezujemo s pripremom ukusnog umaka, ali i ljetne zimnice u kojoj se dodaje povrću, posebno krastavcima.

Kopar često susrećemo u turskoj, grčkoj, ruskoj, gruzijskoj i baltičkim kuhinjama, ali i kuhinjama sjeverne Europe. Jedan od najpoznatijih skandinavskih specijaliteta s koprom je gravlax, koji se priprema tako da se svježi filet lososa stavlja u marinadu od soli, papra, šećera i svježeg kopra. Dovoljno je u posudi izmiješati sastojke te začiniti filet. Dvije polovice lososa, koje je važno što bolje spojiti (ostavite pritisnuto nekim težim predmetom), treba ostaviti da se mariniraju u hladnjaku tri dana uz povremeno okretanje. Tako pripremljen losos poslužuje se uz tamni kruh, limun, maslac i umak na bazi goruščice.  Aroma kopra također se izvrsno spaja sa slatkovodnom ribom u jelima sa špinatom, kupusom, ciklom, grahom i krumpirom te jelima s rižom, a osobito s jajima. Toplim umacima daje svježinu, a pri začinjavanju hladnih jela dodaje se umacima na bazi octa, majoneze ili jogurta. Osim što je zanimljiva okusa, kopar je i dekorativna biljka pa neka vas ne iznenadi na kruhu, juhi od rajčica ili narescima.

Ako još niste, upoznajte kopar i otkrijte svoju mjeru. I ne zaboravite, najbolje ga je dodati pred kraj kuhanja kako bi pokazao svu snagu.