Ušli smo u sezonu klementine, ukusnog i slatkog voća koje nerijetko vežemo upravo za ovo blagdansko doba. Riječ je o voću dobivenom križanjem mandarine i naranče koje, najvjerojatnije, potječe iz Alžira a danas se, osim u Africi, uzgaja i u Aziji, Europi, Južnoj Americi i SAD-u. Za razliku od naranče, klementine se lako gule, intenzivno su narančaste boje, sa osam sočnih i slatkih dijelova. Postale su popularne 80-ih godina prošlog stoljeća, postoje dvije vrste - klementina bez sjemenki i Monreal klementina čiji plod sadrži sjemenke a u Hrvatskoj se najčešće uzgaja Neretvanska klementina.
Klementina je, osim što je ukusna, i vrlo zdrava. Očekivano, baš kao i njene srodne biljke kao što su naranča, mandarina, pomelo, kumkvat, grejp, limun i limeta, i klementina je bogata vitaminom C. Također, klementina je odličan izvor kalija, sadrži i vitamin B kao i folnu kiselinu te su vrlo moćan antioksidans. Ulje koje se nalazi u kori klementine, ali i drugih agruma ima snažna antioksidativna i analgetska svojstva. Klementine su dobre za na naše zube, jetra te potiču dobro raspoloženje.
U kulinarstvu se klementine često koriste u slatkim receptima pa tako nalazimo kandirane klementine, slatko od klementina, torte i kolače s klementinama, ali ih možemo staviti i u salate, u umake ili od njih raditi sok i sirup.