Osnove o avokadu - znamo kako odabrati zreo plod, izvaditi košticu te sačuvati boju ploda 

Volite avokado ali uglavnom niste sigurni kada je pravo vrijeme za uživanje u savršeno zrelom plodu? Pročitajte savjete

Profimedia

Avokado je namirnica koju sve češće poželimo na tanjuru. Ali često se postavlja pitanje kako znati da je avokado zreo za konzumaciju, jer nezreo i nije baš nekog okusa. U trgovine uglavnom stiže tvrd i nezreo plod jer se takav najmanje oštećuje i kvari u transportu. Želite li provjeriti zrelost avokada, lagano ga stisnite. Nezreli avokado je tvrd, zreli blago mekan, a kod prezrelog ploda nakon pritiska ostaju blage udubine. Važno je izbjegavati kupnju avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje. a važni su i ovi savjeti:

Kako ga prerezati
Oprani plod čvrsto držite s gornje strane te režite dužinom počevši od uže strane.

Kako izvaditi košticu
Žlicom ćete lako odvojiti košticu od mesa avokada.

Kako ga oguliti
Prerezan na polovice ili narezan na kriške, avokado se lako guli nožem. Osim kore, nožem očistite i sitnije nepravilnosti.

Kako sačuvati boju mesa
Nakon guljenja meso avokada premažite sokom limuna kako ne bi poprimilo smeđu boju i izgubilo vrijedne sastojke.

Kako ga omekšati
Ako je avokado pretvrd, zamotajte ga u smeđu papirnatu vrećicu (ili u novinski papir) te ga dva do tri dana ostavite na sobnoj temperaturi.

Kada ste pronašli idealno dozreli plod, treba znati kako ga pripremiti. Prije rezanja ga operite te po dužini prerežite napola. Košticu ploda lako je odvojiti drškom žlice. Unutarnji mesnati dio okrenite dolje, a zatim nožem povucite koru od užeg prema širem kraju ili žlicom izvadite sočni dio avokada. Avokado obilato pokapajte sokom limuna ili limete kako bi zadržao lijepu boju, a koristi se u brojnim jelima, najčešće sirov, no prikladan je i za kraće termičke obrade, primjerice na roštilju. Sirov avokado možete koristiti za pripremu raznih namaza, umaka i maštovitih salata, možete ga puniti, njime ukrašavati juhe i druga jela.