Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih sveca, a posebno ga vole i veselu mu se mališani. Večer prije 6. prosinca djeca tradicionalno čiste svoje čizmice jer će ih ujutro dočekati pokloni. Iako se posljednjih desetljeća i na ovaj dan dobivaju bogati pokloni kao za Božić ili rođendan, u prošlosti su darovi bili simbolični, najviše slatkiši i voće.
Što god planirate kao poklon svojoj djeci i ukućanima (jer i odrasli vole slatkiše i poklone), ove godine možete pripremiti najfinije domaće slatkiše. Zdraviji su, a često i puno ukusniji od kupovnih, a za neke vam treba malo sastojaka i brzo se pripremaju.
1. Cake popsi bez pečenja
Sastojci:
- 2 gotove kore za tortu
- 1 šalica kupovne glazure
- 100 g čokolade (mliječne, tamne ili bijele)
- štapići za lizalice
- čokoladne ili šarene mrvice
- boja za kolače (po želji)
Priprema:
Gotovu koru za tortu izmrvite u sitne mrvice te je u većoj zdjeli pomiješajte s glazurom. Kada dobijete smjesu koja se može mijesiti, od smjese malo odvojite i dlanovima oblikujte kuglice željene veličine. Popsi trebaju biti veličine oraha. Umetnite štapić lizalice u svaki pops, otprilike do pola. Složite ih na tacnu i stavite u hladnjak na 30-ak minuta, da se stisnu.
Otopite čokoladu i pažljivo umočite popse da su obložene sa svih strana i da se višak čokolade ocijedi. Ako ste koristili bijelu čokoladu, dodajte nekoliko kapi prehrambene boje za zabavne, šarene boje. Dok je čokolada još tekuća uvaljajte ih u čokoladu ili šarene mrvice. Pustite da se ohlade i stegnu.
2. Domaći toffee karamel od 3 sastojka
Sastojci:
- 180 g tamno smeđeg šećera ili muscovado
- 115 g maslaca
- pistacije
Priprema:
Šećer i maslac otopite na vatri pa pirjajte dok se ne zgusne. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, poravnajte i pospite nasjeckanim pistacijama. Ostavite da se stegne.
Pripremu pogledajte u videu:
3. Čokoladni keksići
Sastojci:
- 140 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 240 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 4 žlice kakao praha
- bijela čokolada
- čokoladni čips ili kapljice
Priprema:
Pomiješajte maslac sobne temeprature, šećer, jaja i sve izmiksajte. Dodajte prosjano brašno, prašak za pecivo i kakao. Umijesite tijesto, zamotajte prozirnom folijom, pa stavite u hladnjak sat vremena. Nakon toga uzmite dio tijesta i oblikujte loptu, spljoštite rukom i stavite kockicu bijele čokolade. Zatvorite tijestom i opet spljoštite rukom. Poslažite na pleh obložen papirom za pečenje. Na vrh svakog keksa stavite čokoladnu kapljicu. Pecite na 175°C oko 15 minuta.
Pripremu pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice