Najpopularnije piće na adventskim i božićnim sajmovima svakako je kuhano vino. Ovaj topli napitak pije se u cijeloj Europi tijekom zime, a obogaćuje se začinima kao što su cimet, klinčić, anis,đumbir te medom, šećerom, limunom i narančom.

Saznajte 5 savjeta profesionalaca za savršeno kuhano vino.

Teško je reći je li popularnije bijelo ili crno kuhano vino, jer o ukusima se ne raspravlja, ali obje verzije možete pripremiti kod kuće. Donosimo vam recept za bijelo kuhano vino koje će mirisom uljepšati vaš dom za blagdane.

Sastojci:

  • 1 naranča
  • 16 klinčića
  • 6 litara bijelog vina
  • 240 g šećera
  • 120 ml soka od naranče
  • 1 rez limuna
  • 8 štapića cimeta, izlomljenih
  • 14 cijelih sjemenki pimenta
  • 6 zgnječenih mahuna kardamoma

Za posluživanje:

  • kriške limuna
  • štapići cimeta
  • svježi muškatni oraščić

Priprema:

Probušite naranču klinčićima i prerežite je na pola. U lonac ulijte vino, šećer i sok od naranče. Nakon toga dodati naranču, limun narezan na kolutiće i začine.

Kuhajte na vrlo laganoj vatri uz povremeno miješanje 20-30 minuta. Poslužite i uživajte. Možda biste htjeli pročitati i kako Nijemci rade kuhano vino.

Izvor: Stvar ukusa