Najpopularnije piće na adventskim i božićnim sajmovima svakako je kuhano vino. Ovaj topli napitak pije se u cijeloj Europi tijekom zime, a obogaćuje se začinima kao što su cimet, klinčić, anis,đumbir te medom, šećerom, limunom i narančom.
Teško je reći je li popularnije bijelo ili crno kuhano vino, jer o ukusima se ne raspravlja, ali obje verzije možete pripremiti kod kuće. Donosimo vam recept za bijelo kuhano vino koje će mirisom uljepšati vaš dom za blagdane.
Sastojci:
- 1 naranča
- 16 klinčića
- 6 litara bijelog vina
- 240 g šećera
- 120 ml soka od naranče
- 1 rez limuna
- 8 štapića cimeta, izlomljenih
- 14 cijelih sjemenki pimenta
- 6 zgnječenih mahuna kardamoma
Za posluživanje:
- kriške limuna
- štapići cimeta
- svježi muškatni oraščić
Priprema:
Probušite naranču klinčićima i prerežite je na pola. U lonac ulijte vino, šećer i sok od naranče. Nakon toga dodati naranču, limun narezan na kolutiće i začine.
Kuhajte na vrlo laganoj vatri uz povremeno miješanje 20-30 minuta. Poslužite i uživajte. Možda biste htjeli pročitati i kako Nijemci rade kuhano vino.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice