Početkom prosinca svake godine, Pantone Color Institute predstavlja glavnu boju za nadolazeću godinu kroz svoju kampanju 'Color of the Year'. Za 2025. godinu odabrana je 'Mocha Mousse'.
"Topla bogata smeđa nijansa njeguje svojom sugestijom ugodne kvalitete kakaa, čokolade i kave, privlačeći našu želju za udobnošću", kažu u Pantoneu.
"Sofisticirana je, a opet tako pristupačna", objašnjava direktorica Instituta Pantone Latrice Eisman. "Podsjeća nas na zemlju, povezuje nas s prirodom i daje nam osjećaj topline, kvalitete i ugode."
Institut Pantone tvrdi da nas boja "mocha mousse" potiče na mudru konzumaciju jer simbolizira male svakodnevne užitke - poput uživanja u šalici kave ili komadiću čokolade.
Pronašli smo dva recepta za mousse od kave - prvi s crnom kavom, drugi s instant kavom, keksima i dvije vrste mlijeka.
Mousse od kave
Sastojci:
- 70 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice vruće, jake kave
- 3 svježa jaja
- 85 g šećera
- 350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Čokoladu za kuhanje izdrobite na sitne komadiće i stavite u vruću, jaku kavu, pustite da se otopi na pari, a zatim malo ohladite.
2. Odvojite jaja. Žumanjke i 75 g šećera ulijte u zdjelu i umutite mikserom. Čvrsto umutiti 150 ml kiselog vrhnja. Zatim u kremu dodajte ohlađenu smjesu čokolade i kave i na kraju umiješajte šlag.
3. Bjelanjke čvrsto istucite i umiješajte u kremu od čokolade i kave. Masu izlijte u zdjelu i ohladite u hladnjaku oko 3 sata. Zatim uz pomoć 2 žlice izvadite nocles iz moussea i stavite 2 na tanjure.
4. Ostatak kiselog vrhnja čvrsto umutite s preostalim šećerom i njime ukrasite desert.
Kremasti mousse od kave s 2 vrste mlijeka
Mousse se poslužuje u čaši uz kekse natopljene kavom i posipane tamnom čokoladom.
Sastojci:
- 35 g instant kave
- 120 g šećera
- 140 ml hladne vode
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 ml kondenziranog mlijeka
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 žličica instant kave
- 100 g crne čokolade
- 60 g čokoladnih keksa
Priprema:
Dodajte kavu, šećer i hladnu vodu u posudu. Prvo dobro umutite žicom pa izmiksati. U drugoj zdjeli miksajte slatko vrhnje dok ne dobijete strukturu kreme pa dodajte kondenzirano mlijeko. Pomiješajte, zatim pomiješajte sa smjesom kave. U posebnoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko i žličicu instant kave pa umočite čokoladne kekse. Namočene kekse izlomite, pa ih stavite u desertnu čašu. Preko svake posebno dodajte mousse od kave i nasjeckanu tamnu čokoladu, pa poslužite.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice