Medenjaci, linzeri, išleri, vanilin kiflice spadaju u najpoznatije i najomiljenije sitne kolačiće koji se tradicionalno peku i u našim krajevima, dok su neki starinski kolačići manje zastupljeni u kuhinjama mlađih generacija.
Šape s orasima nekada su se pripremale za najveće svečanosti, svadbe i blagdane jer mogu dugo stajati. Donosimo vam recept za starinske šape na masti, kako su ih nekada radile naše bake, ali mast možete zamijeniti maslacem ili margarinom.
Recept za šapice s orasima
Sastojci:
- 200 g masti
- 2 jaja
- 150-200 g šećera
- 400-500 g brašna
- 200 g mljeveni orasi
- vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pjenasto umutite mast sa šećerom, dodajte jaja, vanilin šećer i opet dobro izmiksajte. Dodajte brašno i zamijesite tijesto. Kalupe za pečenje namažite uljem ili mašću i pospite brašnom. U svaki kalup utisnite tijesto i stavite ih u tepsiju i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Pečene uvaljajte u šećer u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice