Deserti često nose nazive slavnih povijesnih ličnosti. Tako su Mozart kuglice dobile ime po Mozartu, a jedan su od najprepoznatljivih zaštitnih znakova Austrije i Salzburga. Kuglice su omiljene u cijelom svijetu, a kombinacija čokolade, marcipana, nugata i pistacija užitak je za nepce.
Austrijski Kurier piše da se nakon 127 godina rada tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, poznata po proizvodnji Mozart kugli, zatvara se zbog financijskih poteškoća, dok će multinacionalna korporacija Mondelez proizvodnju preseliti u druge europske pogone, vjerojatno u Poljsku ili Češku.
Donosimo recept za domaće kuglice koje podsjećaju na okus originala iako nisu sasvim iste, s portala Stvar Ukusa.
Sastojci:
- 100 g marcipana
- 150 g marcipana obojenog u crveno
- 50 g mljevenih pistacija
- 100 g nugat mase
- 150 g crne čokolade
- 1 žlica maslinovog ulja
- srebrni sprej za dekoraciju
Priprema:
Marcipan i pistacije dobro izmiješajte i oblikujte vrlo male kuglice.
Sa 100 g nugat mase (dobi se tako što se 100 g prženih lješnjaka samelje u blenderu s dvije žlice šećera u prahu, zatim se doda 100 g otopljene tamne čokolade i dobro izgnječi) umotajte jednu po jednu kuglicu pistacija.
Crveni marcipan je sljedeći sloj kojim se oblažu kuglice.
Otopite tamnu čokoladu sa žlicom maslinovog ulja i u smjesu umočite kuglice.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice