Deserti često nose nazive slavnih povijesnih ličnosti. Tako su Mozart kuglice dobile ime po Mozartu, a jedan su od najprepoznatljivih zaštitnih znakova Austrije i Salzburga. Kuglice su omiljene u cijelom svijetu, a kombinacija čokolade, marcipana, nugata i pistacija užitak je za nepce.

Austrijski Kurier piše da se nakon 127 godina rada tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, poznata po proizvodnji Mozart kugli, zatvara se zbog financijskih poteškoća, dok će multinacionalna korporacija Mondelez proizvodnju preseliti u druge europske pogone, vjerojatno u Poljsku ili Češku.

Donosimo recept za domaće kuglice koje podsjećaju na okus originala iako nisu sasvim iste, s portala Stvar Ukusa.

Sastojci:

  • 100 g marcipana
  • 150 g marcipana obojenog u crveno
  • 50 g mljevenih pistacija
  • 100 g nugat mase
  • 150 g crne čokolade
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • srebrni sprej za dekoraciju
Kako napraviti domaće Mozart kuglice
Shutterstock 

Priprema:

Marcipan i pistacije dobro izmiješajte i oblikujte vrlo male kuglice.

Sa 100 g nugat mase (dobi se tako što se 100 g prženih lješnjaka samelje u blenderu s dvije žlice šećera u prahu, zatim se doda 100 g otopljene tamne čokolade i dobro izgnječi) umotajte jednu po jednu kuglicu pistacija.

Crveni marcipan je sljedeći sloj kojim se oblažu kuglice.

Otopite tamnu čokoladu sa žlicom maslinovog ulja i u smjesu umočite kuglice.

 Izvor: StvarUkusa