Prhki keksići s pekmezom, džemom ili marmeladom u narodu su poznati pod mnogim imenima: husari, husarski poljupci, učiteljska dugmad, anđeoske oči. Tijesto se priprema slično kao za linzere, samo malo jednostavnije jer nema izrezivanja na dva dijela i preklapanja.
Recept prenosimo s portala Zadovoljna.hr.
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- pekmez ili džem okusa po želji
- šećer u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno i oba šećera. Hladni maslac narežite i prstima razmrvite u brašno. Dodajte orahe i promiješajte. Dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.
Napravite kuglu ili disk i zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Nakon hlađenja žlicom uzimajte dio po dio tijesta (da ga previše ne dirate toplim rukama), oblikujte kuglice i stavljajte ih na papirom za pečenje obložen lim.
Kada ste oblikovali kuglice, vrhom drvene kuhače napravite malo udubljenje u svakoj kuglici. Ako vam se kuhača lijepi za tijesto, malo je pobrašnite.
Pecite u pećnicu zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 12 minuta. Nakon pečenja ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Hladne pospite šećerom u prahu te nakon toga malo zagrijte pekmez na laganoj vatri i napunite udubljenja.
Izvor: Zadovoljna.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice