Prhki keksići s pekmezom, džemom ili marmeladom u narodu su poznati pod mnogim imenima: husari, husarski poljupci, učiteljska dugmad, anđeoske oči. Tijesto se priprema slično kao za linzere, samo malo jednostavnije jer nema izrezivanja na dva dijela i preklapanja. 

Recept prenosimo s portala Zadovoljna.hr.

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • pekmez ili džem okusa po želji
  • šećer u prahu 
Recept za blagdanske husare ili učiteljsku dugmad jednostavniji od linzera
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno i oba šećera. Hladni maslac narežite i prstima razmrvite u brašno. Dodajte orahe i promiješajte. Dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.

Napravite kuglu ili disk i zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Nakon hlađenja žlicom uzimajte dio po dio tijesta (da ga previše ne dirate toplim rukama), oblikujte kuglice i stavljajte ih na papirom za pečenje obložen lim.

Kada ste oblikovali kuglice, vrhom drvene kuhače napravite malo udubljenje u svakoj kuglici. Ako vam se kuhača lijepi za tijesto, malo je pobrašnite.

Pecite u pećnicu zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 12 minuta. Nakon pečenja ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Hladne pospite šećerom u prahu te nakon toga malo zagrijte pekmez na laganoj vatri i napunite udubljenja.

 Izvor: Zadovoljna.hr