Za kuglof možemo reći da je kralj blagdanskog stola. Osim sitnih kolačića i keksa, kolača od dizanog tijesta kao što su orehnjača i makovnjača, blagdani su nezamislivi bez sočnog kuglofa. U naše krajeve došao je iz Austro-Ugarske, iako njegovo porijeklo nije potvrđeno. Neki tvrde da je austrijski, dok drugi da je francuski, a prema nekim dokazima kolač sličnog oblika postojao je još u starom Rimu. Kod nas je već tradicionalan, slično kao i božićni kruh stollen u Njemačkoj ili panettone u Italiji.
Jednostavno se priprema, mogu se kombinirati različiti sastojci, a može se i ukrasiti u božićnom stilu. Osim što izgleda svečano i kraljevski, može stajati dugo.
U ovaj kuglof ide popularan eggnog, odnosno liker od jaja, tradicionalno alkoholno piće koje možete i sami skuhati, ili kupiti već gotov. Od domaćih jaja kuhale su i ga i naše bake, iako je najveću popularnost stekao u američkim božićnim filmovima.
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera u prahu
- vanilin šećer
- 250 ml likera od jaja
- 250 ml ulja
- 150 g brašna
- 150 g škrobnog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 25 g kockica od čokolade
- prašak za pecivo
- žlica šećera u prahu
- 1/4 žličice kakaa u prahu
- malo sjeckane čokolade
Priprema:
Pjenasto istucite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim umiješajte liker i ulje. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno, prosijte na pjenu od jaja i sve zajedno dobro izmiješajte. Ulijte pola smjese u namašćeni kalup, a u drugu polovicu umiješajte kakao i čokoladu. Ulijte tamnu smjesu za tijesto u svijetlu, a zatim prođite vilicom kroz njih kako biste stvorili mramorni uzorak.
Pecite kolač na 175°C 60-70 minuta. Zatim izvadite, ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Okrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu, kakaom i nasjeckanom čokoladom.
Izvor: Lepa i srećna
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice