Usavršili ste orahnjaču, buhtle i klipiće? Babka je sljedeća poslastica od dizanog tijesta koju biste trebali usavršiti. Priprema nije zahtjevna, ali tijesto se dugo diže i ne biste ga trebali požurivati. U nastavku vam donosimo recept za babku s krem namazom, poput omiljene Nutelle, ali možete je premazati i rastopljenom čokoladom, dodati nasjeckane orašaste plodove ili iskoristiti staklenku paste od pistacija koja stoji na polici.
Babku možete dobro umotati u foliju i čuvati je u hladnjaku do tjedan dana. Također je možete zamrznuti na tri mjeseca. Nakon nekoliko dana stajanja, babku možete prenamijeniti u slatki složenac. Prelijte je mlijekom i slatkim vrhnjem, pospite s još malo čokolade i dobro zapecite.
Babka s Nutellom
Sastojci za babku:
- 250 ml + 20 ml mlijeka
- 1 pakiranje suhog kvasca
- 100 g šećera
- 120 g omekšalog maslaca
- 2 jaja (L)
- 1/2 žličice soli
- 550 g glatkog brašna
- 600 g krem namaza, poput Nutelle
- Sastojci za mrvičasti posip:
- 50 g smeđeg šećera
- 30 g brašna
- 1/2 žličice cimeta u prahu
- 60 g hladnog maslaca
Priprema:
- Lagano zagrijte 250 ml mlijeka pa ga prelijte u posudu samostojećeg miksera. Krenite miksati s nastavcima pa tijesto, dodajući postepeno kvasac i dvije žlice šećera. Nakon nekoliko minuta smjesa će biti puna malih mjehurića.
- Dodajte preostali šećer i omekšali maslac, a zatim jedno cijelo jaje i jedan žumanjak. Ubacite sol pa nastavite miksati dok se ne formira tijesto. Dodajte brašno pa miksajte otprilike pet minuta, dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu pa kratko mijesite rukama kako biste formirali kuglu. Prebacite je u namašćenu posudu, pokrijte folijom pa pričekajte da se tijesto udvostruči. Proces može potrajati, a dizanje možete ubrzati u pećnici na niskoj temperaturi (cca 50-60 stupnjeva).
- Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki premažite Nutellom, ali ostavite malo prostora uz rubove. Čvrsto zarolajte pa prerežite po dužini na pola. Omotajte u pletenicu i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta. Pokrijte krpom pa pustite da se tijesto diže još pola sata.
- Prstima pomiješajte smeđi šećer, brašno, mljeveni cimet i hladne kockice maslaca. Nemojte predugo mijesiti kako se maslac ne bi otopio. Posip treba biti mrvičast, poput mokrog pijeska.
- Preostali bjelanjak pomiješajte s malo hladnog mlijeka pa time premažite obje štruce, a zatim ih pospite pripremljenim mrvičastim posipom. Pecite 50-ak minuta, dok babke ne poprime lijepu smeđu boju. Ako primijetite da se izvana prebrzo peku, prekrijte ih aluminijskom folijom.
- Pričekajte da se babke u potpunosti ohlade prije rezanja. U slast!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice