Detaljan recept za cheesecake s bobičastim voćem, idealan za početnike.
Kora:
Izmiksati 300g mljevenog keksa (preporuka - plazma)
125g otopljenog margarina/putera i malo mlijeka (50 - 100ml), tek toliko da se lijepo oblikuje korica
Rukama umijesiti koru i prebaciti je u kalup. Po želji dodati šećer u prahu.
Bijeli fil:
Umutiti 500 ml slatkog vrhnja u čvrsti snijeg. Dodati 400g neslanog (neutralnog) sira. Šećera u prahu dodajte po ukusu 50-100g, (savjet - dodajte žlicu po žlicu i kušajte, nema potrebe dodavati previše šećera jer je slatko vrhnje već samo po sebi slatko).
Dodajte vrećicu otopljene želatine (pripremite prema uputama na vrećici). Dodavati malo po malo i mutiti mikserom. Kad se sve ujednačilo preliti preko kore.
Voćni nadjev:
Voće po izboru prokuhati u šerpi sa šećerom (po ukusu). Količina voća je po želji (preporuka 400 do 800g voća).
Kad dobijete kašastu smjesu, gotovo je. Pustiti da se skroz ohladi, pa moj savjet je da voće pripremite na početku da se ohladi dok pravite kore i filujete.
Dodajte kesicu otopljene želatine i dobro promiješajte pa prelijte preko fila. Ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći.