U vrijeme bivše Jugoslavije svake nedjelje na stolu je bio obavezan kolač ili torta, a slastice su se pripremale i tijekom tjedna za djecu koja su došla iz škole ili za iznenadne goste. U takvim prigodama najbolji su brzi i jednostavni recepti.
Jedna od takvih slastica je i takozvana vodena torta. Za ovu tortu potrebni su jednostavni sastojci koje sigurno već imate u svojoj kuhinji. Jeftino, brzo i ukusno, a na ovaj osnovni biskvit možete dodati čokoladu ili kremu po želji za malo bogatiji kolač.
Recept za vodenu tortu
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preljev:
- 500 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Dobro umutite jaja i šećer te dodajte žlicu po žlicu brašna. Smjesu prebacite u podmazan i pobrašnjen (ili prekrivren papirom za pečenje) okrugli protvan. Pecite na 200 stupnjeva pet minuta pa smanjite na 180 stupnjeva još 30 minuta.
Pripremite preljev tako što ćete prokuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Pečeni biskvit i preljev najprije ohladite, a zatim ćete ga preliti preko torte.