Obožavani cheesecake kakav danas poznajemo nastao je u New Yorku 1920-ih kada je Arnold Reuben, vlasnik legendarnog restorana Turf, tvrdio je da je njegova obitelj razvila prvi recept za tortu od krem sira jer do tada, sve ostale slastičarne koristile su svježi sir. No kolač od sira vuče porijeklo s otoka Samosa u Grčkoj gdje su antropolozi pronašli zakopane kalupe za sir koji su datirani oko 2000 prije Krista. Pretpostavlja se da su sir i hrana pripremljena od sira vjerojatno bili prisutni tisućama godina prije toga.
Danas postoji bezbroj recepata za cheesecake s raznim nadjevima i preljevima, u svakoj zemlji se priprema s nekim specifičnim sastojcima ili dodacima, primjerice s podlogom od tijesta ili keksa. I možda ste već pripremali cheesecake u čaši, ali jeste li ikad vidjeli cheesecake na štapiću? Priprema je jednostavna, izgledom je ljepši od sladoleda, a okus je naravno božanstven.
Recept za cheesecake na štapiću
Sastojci:
Za tijesto:
120 g šećera
220 g maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
270 g brašna
1 čajna žličica soli
1 jaje
60 g kakaa
Za nadjev:
130 g maslaca
180 g šećera
4 jaja
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1 žlica soka od limuna
520 g krem sira
220 ml jogurta
220 ml slatkog vrhnja
4 žlice gustina (kukuruznog škroba)
30 g kakaa
160 g bijele čokolade
160 g mliječne čokolade
bobičasto i orašasto voće za ukras
Postupak pripreme pogledajte u videu:
Priprema:
Izmiksajte maslac i jaje sa šećerom i vanilijom. Zatim dodajte prosijano brašno i sol i rukama umijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela i u jedno dodajte kakao. Pomiješajte i umijesite prhko tijesto.
U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte jaja, vaniliju, naribanu koricu limuna, krem sir i jogurt, kao i slatko vrhnje. Sve dobro izmiksajte pa dodajte gustin i izmiksajte.
Kremu podijelite na dva dijela i u jednu dodajte kakao. Dobro promiješajte.
Svijetlo tijesto utisnite u jedan kalup, uz rub i dno. Preko toga ulijte kremu i poravnajte.
U drugi kalup utisnite tamno tijesto i preko njega ulijte tamnu kremu. Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 60 minuta.
Izrežite na jednake trokute i tamnije umočite u otopljenu mliječnu čokoladu, a svjetlije u otopljenu bijelu čokoladu. Stavite u hladnjak da se stegne i ukrasite po želji bobicama ili orašastim plodovima.