Nekada su naše prabake i bake mijesile kore za kolače s finim kremama i nadjevima. Jedna od takvih starinskih poslastica je torta na jastuku. Kombinacija kreme od vanilije, mekanog biskvita i sezonskog voća jednostavno je savršena i zavoljet ćete je već na prvi zalogaj.
Recept za jastuk tortu
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
Za nadjev:
600 ml mlijeka
6 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice oštrog brašna
200 g sezonskog voća (npr. maline ili višnje)
500 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Istucite bjelanjke dok se ne stvori čvrsti snijeg. Pomiješajte obje smjese i izmiksajte pa dodajte brašno i lagano promiješajte.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotovo.
Zagrijte mlijeko. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Dobivenu smjesu ulijte u mlijeko, pa uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Nadjev premjestite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte.
Koru prerežite na 2 jednaka dijela, pa namažite kremu, rasporedite voće po želji, pa stavite drugu koru, opet premažite kremom i rasporedite voće. Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i premažite cijelu tortu.
Izvor: Stvar ukusa