Pavlova torta jedna je od onih elegantnih slastica izgledom i okusom. Recept potječe iz Australije ili Novog Zelanda, a ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Najpoznatija je torta s beze korama, lagana je i nema puno sastojaka. No kao i mnoge slastice, i pavlova ima različite verzije. Tako je poznata britanska kuharica Nigella Lawson otkrila svoj recept za ovu poslasticu s osvježavajućom kremom od limuna.
Recept za pavlovu s kremom od limuna
Sastojci za koru od bjelanjaka:
- 6 bjelanjaka
- 375 g šećera u prahu
- 2 1/2 žličice brašna
- 2 limuna
- 300 ml slatkog vrhnja
- 50 g listića badema
Sastojci za kremu od limuna:
- 250 g šećera
- naribana korica
- 3 veća limuna
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- 150 ml limunovog soka
- 80 g maslaca ili margarina
Priprema:
Mikserom umutite bjelanjke sa šećerom. U snijeg od bjelanjaka dodajte brašno i limunovu koricu i sok. Smjesu istresite na papir za pečenje i špatulom za kekse oblikujte kao što je prikazano u videu. Bjelanjke stavite u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva i pustite da se malo osuše. Ovisno o pećnici, kore će biti gotove za 20-ak minuta, odnosno kada se osuše, zadrže bijelu boju, postanu tvrde i hrskave. Istucite slatko vrhnje.
Pola sata prije pripreme kreme naribajte koru limuna i pomiješajte sa šećerom. Iscijedite sok od limuna. Maslac narežite na kockice. Umutite jaja i žumanjke, dodajte šećer pomiješan s limunovom koricom, promiješajte, zatim dodajte limunov sok i izmiksajte. Ulijte u zdjelu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati, neprestano miješajući drvenom kuhačom, posebno po rubovima posude. Kad se krema zgusne dodajte kockice maslaca i miješajte dok se potpuno ne otopi. Kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Tortu ukrasite listićima badema kao u videu.
Detaljan postupak pogledajte u videu: