Jabuka je neokrunjena kraljica voća, a njezina sezona traje od ljeta do zime, a deserti s ovom voćkom oduvijek su se pripremali u našim krajevima, posebno kontinentalnoj Hrvatskoj. Svaki vrt imao je stablo jabuke, a osim u pitama, štrudlama i raznim kolačima, ovi plodovi pekli su se u pećnici sa šećerom ili pržile u smjesi i na ulju na tavi u tzv. šlafroku. Izuzetno je zdrava i opće je poznata izreka: Jedna jabuka na dan, tjera doktora van.
20. listopada jabuka slavi svoj dan, a mi vam donosimo pet recepata za slastice u kojima je kraljica voća glavna zvijezda.
1. Pečene jabuke s cimetom
Sastojci:
4 velike jabuke
70 g smeđeg šećera
2 žlice soka od limuna
4 žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica gustina
50 g maslaca
Priprema:
Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice ili na tanke ploške. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, manju posudu za pečenje premažite maslacem, a ostatak maslaca narežite na manje kockice. U srednjoj zdjeli pomiješajte narezane jabuke, smeđi šećer, limunov sok, cimet, mljeveni muškatni oraščić i temeljac. Miješajte dok jabuke potpuno ne budu prekrivene smjesom.
Smjesu s jabukama prebacite u posudu za pečenje i po vrhu pospite preostalim maslacem. Pokrijte folijom i pecite u pećnici 30 minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Izvadite iz pećnice i promiješajte. Vruće jabuke poslužite sa sladoledom od vanilije i preljevom od karamele.
2. Sipana pita s jabukama
Sastojci:
Za tijesto:
2 šalice (200 ml) brašna
2 čaše griza
1 šalica šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Nadjev:
1,5 kg jabuka
1 šalica šećera
cimet
1 vrećica vanilin šećera
150 g margarina
Priprema:
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a dok se grije očistite i naribajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promiješajte i ostavite da odstoji dok pripremite suhe sastojke.
Pomiješajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dobro premazati margarinom. Na dno pospite trećinu suhih sastojaka, pa preko njih žlicom rasporedite polovicu smjese od jabuka. Uhvatite smjesu jabuka zajedno sa sokom koji su pustile. Ako su jabuke suše i nema soka, slobodno u smjesu ulijte malo vode, manje od pola čaše.
Preko toga preliti trećinu suhih sastojaka, preko njih ostatak jabuka i ostatak suhih sastojaka.
Margarin narezati na tanke listiće i staviti na vrh. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 40 minuta izvaditi ga i dodirnuti rukom po vrhu – ako je još jako mekan, vratiti ga u pećnicu na još 10 minuta. Ako se stvorila hrskava korica, pita je gotova.
Ohladite, narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.
3. Domaća štrudla s jabukama
Sastojci:
250 g brašna
150 ml mlakog mlijeka
2 žlice šećera
50 ml ulja
1 vrećica suhog kvasca
prstohvat soli
Za nadjev:
600 g jabuka
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice krušnih mrvica
malo cimeta
Priprema:
Za tijesto pomiješajte sve sastojke i zamijesite da bude glatko i da se ne lijepi. Tijesto podijeliti na dva dijela i ostaviti da odstoji oko pola sata da se digne. Za to vrijeme pripremiti nadjev. Jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite na kockice. Pospite ih prezlama, vanilin šećerom i cimetom pa sve dobro promiješajte. Tijesto razvaljati na što tanji pravougaonik, pa na jedan kraj staviti jabuke. Pažljivo zamotajte savijaču, pa je prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata. Po želji prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.
4. Jabuke u šlafroku
Sastojci:
1 jaje
2 jabuke
200 ml mlijeko
brašno
ulje
šećer u prahu
cimet
Priprema:
Napravite tijesto kao za palačinke, samo malo gušće. Jabuke očistite i narežite na ploške. Stavite ih tijesto i pržite na ulju. Izvadite na papirnatu salvetu da upije višak masnoće. Pospite šećerom u prahu i cimetom.
5. Fritule s jabukama
Sastojci:
jogurt
2 jaja
1 jabuka
4 žlice šećera
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
16 žlica oštrog brašna
ulje
Priprema:
Jabuku ogulite i naribajte. Jaja pomiješajte s jogurtom, rumom i jabukama. U tu smjesu dodajte šećer i ostale suhe sastojke: prašak za pecivo, brašno i vanilin šećer. Izradite glatko tijesto. Fritule vadite žlicom i pržite ih s obje strane u dubokoj posudi na vrućem ulju. Još dok su vruće, pospite ih šećerom u prahu.