ESTERHAZY TORTA ODUŠEVLJAVA NA PRVI ZALOGAJ: Obožavana mađarska slastica rado je viđena na trpezi za posebne prilike

Isprobajte recept za popularnu esterhazy tortu kojoj nitko ne može odoljeti.

Shutterstock

Esterhazy torta je jedan klasičan mađarski desert kojeg smo prisvojili s velikim zadovoljstvo, baš kao i omiljene žarbo ploške ili dobošicu. Ova obožavana torta sastoji se od slojeva meringe s bademom spojenih ukusnom kremom.

S obzirom na to da je za nju uistinu potrebno malo više vremena i truda, Esterhazy torta najčešće se radi za neka posebna slavlja, ali to ne znači da ne može biti dobra poslastica za "običane" dane ili vikend. U nastavku pogledajte recept za tortu kojoj rijetko tko može reći ne.

Sastojci za meringu s bademima:

10 bjelanjaka
70 g kristal-šećera
180 g šećera u prahu
240 g mljevenih badema

Sastojci za kremu:

10 žumanjaka
170 g šećera u prahu
90 g škrobnog brašna
225 g mlijeka
250 g maslaca sobne temperature

Sastojci za glazuru:

150 g šećera u prahu
1 velika žlica limunova soka
30 g vrele vode
Sastojci za čokoladne šare:
50 g tamne čokolade
1 velika žlica ulja

Priprema:

Okrugli kalup za pečenje premažite s malo masnoće i potom obložite papirom za pečenje. U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu. Bjelanjke ubacite u veću posudu i miksajte dok se ne formira mekani snijeg. Zatim malo po malo ubacujte kristalni šećer u smjesu te miksajte i dalje sve dok ne dobijete jako čvrst snijeg. Među dva prstima protrljajte malo snijega i ako više pod prstima ne osjetite kristale šećera, to znači da je miksanje gotovo.

U snijeg sada lagano špatulom ili kuhačom umiješajte mljevene bademe s brašno. Smjesu ubacite u kalup, stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30-ak minuta, sve dok meringa lijepo ne potamni i odvoji se od rubova kalupa. Potom je izvadite van i pustite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi.

Sada pripremite kremu. Prvo žumanjke pomiješajte sa šećerom u prahu i dodajte škrobno brašno te sve sjedinite u glatku smjesu. Mlijeko zakuhajte i potom malo po malo dodajte u jaja, polako i u nekoliko navrata kako biste uspješno razrijedili smjesu. Potom je vratite u zdjelu i kuhajte oko 5 minuta na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Zatim maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi. Kada je krema od žutanjaka hladna, mikserom razradite maslac sobne temperature te pomalo u njega dodajte žutanjke uz stalno miksanje.

Ohlađenu meringu nazubljenim nožem prerežite na četiri-pet tankih kora. Prvo donju premažite kremom pa poklopite i ponavljajte sve dok ne iskoristite svu kremu i kore. Prilikom raspodjele kreme, računajte da vam treba ostati dovoljno i kako biste tortu izvana u potpunosti obložili njom.

Kada je torta nafilana, pripremite glazuru. Šećer u prahu, limunov sok i vrelu vodu miješajte dok ne dobijete glatku tekuću glazuru. Prelijte je preko torte. Sada rastopite čokoladu, umiješajte ulje i napravite s njom šare po glazuri. Naravno, ovaj dio ukrašavanja s čokoladom možete i preskočiti. Tortu potom stavite u hladnjak preko noći.

izvor: zadovoljna.hr