U potrazi za ukusnim desertom odlučili smo zaviriti u prošlost i prisjetiti se jela koje su rado jeli naši stari. U toj je kategoriji i recept za slatki kruh s grožđicama. Ovaj tradicionalni kolač sjajno će pristajati kako uz toplu šalicu kave, tako i uz čašu bijelog vina - razlog više da isprobate!
Navedeni sastojci prikladni su za duguljasti kalup dužine 30 cm:
Kruh s grožđicama
Sastojci:
100 g grožđica
500 g brašna
30 g kvasca
50 g šećera
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
2 žlice ruma
250 ml mlakog mlijeka
1 žličica soli
naribana korica 1 limuna
Priprema:
Grožđice natopite rumom. U odvojenoj posudi zamijesite tijesto od brašna, razmrvljenog kvasca, mlijeka i malo šećera. Neka pokriveno uzlazi 15 minuta. Potom zamijesite preostali šećer, maslac, jaja, sol i limunovu koricu i brašno. Tijesto mijesite dok se ne počinju dizati mjehurići, a potom ga ostavite da se diže još 30-40 minuta.
Umijesite grožđice i tijesto staviti u kalup. Neka se diže još 15 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C. Slatki kruh pecite otprilike 50 minuta, a potom ga još vrućeg premažite maslacem.