Otkrivamo kako se priprema ledeno zadovoljstvo - semifredo

Donosimo ne samo recept već i odlične savjete za pripremu ledene slastice s malinama i bijelom čokoladom

Profimedia

Semifredo je puno više od sladoleda. Iako se obje slastice pripremaju od sličnih namirnica zamrzavanjem, semifredo svojim imenom, koje znači poluzamrznuto, poziva na otkrivanje razloga njegove velike popularnosti. Tajna je u ne jako umiješanoj kremi od vrhnja, bjelanjaka, žumanjaka te ukusnim dodacima koje birate po želji. Čokolada, maline, ribizl, limeta, orašasti plodovi... prepustite se mašti! I ne zaboravite, zamrzavanjem semifredo postaje čvrst, ali ga se lako reže i poslužuje. 

Pri pripremi semifreda savjeti su dobrodošli pa je važno da slatko vrhnje prije pripreme bude dobro rashlađeno te da ga pjenjačom ili mikserom ne tučete predugo kako se ne bi pretvorilo u maslac. Istučeno vrhnje čuvajte u hladnjaku dok pripremate ostale sastojke. Kremu od žutanjaka pripremite kuhajući je na pari, ali tako da posuda ne dodiruje kipuću vodu, što vrijedi i za kremu od bjelanjaka. Kuhane kreme nastavite miješati i kada ih maknete s pare kako se krema ne bi zalijepila za dno posude. Kada se ohlade na sobnu temperaturu, laganim kružnim pokretima pomiješajte kreme od žumanjka i bjelanjka te dodatno umiješajte ohlađeno tučeno slatko vrhnje.

U bogatu kremu umiješajte svježe voće, marmelade, sitno narezane orašaste plodove, ribanu koricu citrusa, čokoladu... još jednom zamutite i izlijte smjesu u kalup ili posudu po želji. Kalup možete obložiti plastičnom folijom kako biste poslaticu nakon zamrzavanja lakše izvadili, a vrlo su praktični silikonski kalupi. Smjesu pokrijte plastičnom folijom kako bi se izbjeglo stvaranje kristala. Ostavite semifredo preko noći u zamrzivaču. Pri posluživanju režite na kriške, dekorirajte po želji i uživajte... jer upravo zato i postoji semifredo.

Maline i bijela čokolada
Sastojci:
5 žumanjaka
90 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
300 g bijele čokolade
300 ml slatkog vrhnja
250 g malina
Priprema:
Žumanjke razmutite, dodajte šećer i vanilin šećer, dobro promiješajte i kuhajte na pari. Mikserom miješajte četiri do pet minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Maknite s pare. U drugoj posudi na pari otopite 200 g čokolade. Umiješajte u smjesu od žutanjaka i šećera i ostavite da se ohladi. Slatko vrhnje mikserom istucite u šlag. Šlag lagano umiješajte u jaja, dodajte preostalih 100 g čokolade narezane na sitne komade i na kraju umiješajte maline. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču pet sati.