Sloj prhkog i hrskavog tijesta u kombinaciji s mascarpone sirom i bobičastim voćem dobitna je kombinacija. Izrada prhkog tijesta je veoma jednostavna, a miris koji se širi kuhinjom tijekom pečenja božanstven. Ljetni kremasti desert po želji možete dekorirati i s trešnjama, šumskim jagodama ili ribizlom. Ako želite ubrzati izradu prhkog tijesta koristite procesor hrane.
Tart s bobičastim voćem
Sastojci:
220 g glatkog brašna
1 žlica šećera
100 g ohlađenog maslaca
prstohvat soli
1 žumanjak
3 žlice vode
120 g mascarpone sira
220 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica šećera u prahu
300 g bobičastog voća
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a ohlađeni maslac narežite na kockice. U zdjelu stavite brašno, šećer, maslac i prstohvat soli i rukama mrvite maslac i sjedinite ga s brašnom. Trebali bi ste dobiti mrvičastu, odnosno pjeskastu smjesu, nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i tri žlice vode i mijesite rukama dok se tijesto ne počne sjedinjavati. Tijesto oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto i njime obložite kalup za tart promjera 23 cm. Odrežite višak i ohladite na 30 minuta. Ohlađeno tijesto izbodite vilicom i obložite papirom za pečenje. Napunite grahom ili rižom i pecite 20 minuta.
Izvadite van, uklonite papir za pečenje i vratite u pećnicu na 12 minuta ili dok ne porumeni.
Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se u potpunosti ohladi. U zdjelu stavite mascarpone, vrhnje za šlag, ekstrakt vanilije i žlicu šećera u prahu pa miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Kremu rasporedite po kalup u ravnomjernom sloju. Ukrasite voćem po želji. Dobro ohladite prije serviranja!