Pripremite džem od smokava sa samo tri sastojka

Od svježih smokava, šećera i limunovog soka dobit ćete poslasticu koju možete uklopiti u brojna slatka i slana jela.

Shutterstock

Smokve su izvrstan izvor vlakana i vitamina, a bonus je i što su nevjerojatno ukusne. Iskoristite kratku sezonu smokava i napravite nevjerojatan džem. Možete ga jednostavno namazati na svježi kruh, palačinke ili vafle, ali i koristiti u pripremi tartova i torti. Uz to, poslužiti ga možete uz platu sira te dodati u jela sa svinjetinom ili janjetinom.

Džem od smokava

Sastojci:

1,2 kg svježih smokava
400 g šećera
1 limun

Priprema:

Smokve operite, uklonite peteljku i narežite na četvrtine. Limun naribajte, prerežite nožem i iscijedite sok. U veći lonac s debljim dnom dodajte smokve, šećer, limunovu koricu i sok. Pustite da zakuha na srednje laganoj vatri uz stalno miješanje. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri jedan sat uz povremeno miješanje.

Dok se džem kuha pripremite staklenke i poklopce. Staklenke napunite do pola s vodom, a zatim ih stavite u lonac napunjen vodom, dodajte i poklopce, zakuhajte, smanjite vatru i staklenke držite u vodi. Sterilizirati ih možete i u pećnici, ako vam to više odgovara.

Kad primijetite da se džem zgušnjava, počnite redovito miješati kako se ne bi zalijepio za dno posude. Napunite pripremljene staklenke vrućim džemom od smokava, ostavljajući par centimetara praznog prostora pri vrhu. Obrišite rubove i navoje staklenki papirnatim ručnikom, stavite poklopac, pazite da se ne opečete i dobro zatvorite staklenku. Vratite staklenke u lonac s vodom, po potrebi dodajte još vruće vode i ostavite da se krčka deset minuta. Pažljivo uklonite višak vode sa staklenki pa pustite da se džem ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvajte ga na hladnom, suhom i tamnom mjestu.