Volite li započeti dan uz komad kruha i malo domaće marmelade koju ćete rado dodati i u palačinke ili omiljeni kolač, predlažemo da se upustite u pripremu marmelade od smokava. Sezona smokava se bliži kraju krajem ljeta što je odlična prilika za pripremu marmelade po provjerenom receptu.
Savjet više za pripremu ukusnog doručka - uz marmeladu od smokava na krišku kruha dodajte i malo sira kao što je skuta, ricotta ili neki od sireva s plijesni.
Domaća marmelada od smokava
1 kg očišćenih smokava
1 kg šećera
1 limun (sok i korica)
Priprema:
Očistite i narežite smokve na manje komadiće. Sve sastojke pomiješajte u lonu dovoljno dubokom za kuhanje marmelade te kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne pretovre u žitku smjesu. Ukoliko niste ljubitelj komadića voća gotovu maremaldu ispasirajte te usitnjenu prokuhajte koju minutu. U međuvremenu pripremite staklenke s poklopcima, operite ih i sterlizirajte u zagrijanoj pećnici. Gotovu maremaladu rasporedite po staklenkama, zatvorite ih poklopcem, preokrenite na nekoliko minuta te ostavite da se ohlade.