Jesensko voće u sebi sadrži najbolje od ljeta: intenzivne, zagrijavajuće arome, zavodljive, slatkaste mirise i divne, duboke i svježe boje koje zaista zovu da ih kušamo i uživamo. Jesensko voće u kojem se može uživati na brojne načine su i kruške, odličan izvor energije jer sadrže dovoljne količine fruktoze i glukoze, a bogate su i vitaminima iz B skupine. Pri kupnju birajte zdrave i tvrđe komade. Važno je ne čuvati ih u plastičnim vrećicama jer se tako pojačava proizvodnja plina etilena koji je razlog propadanja voća.
Za sve one koji dan vole zasladiti domaćom pitom predlažemo pitu s kruškama, te podsjećamo da su kruške razlog i za pripremu odlične salate.
Rešetkasta pita s kruškama
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
1/2 paketića praška za pecivo
140 g maslaca
2 jaja
70 g šećera
1 paketić vanilin šećera
Za nadjev:
3 kruške
1 žlica maslaca
1 žlica šećera
Priprema:
Umijesite tijesto od brašna, praška za pecivo, maslaca, jaja i vanilin šećera. Ostavite da miruje oko 30 minuta. U međuvremenu očistite i narežite kruške na kockice pa ih sa šećerom propirjajte na maslacu.
Premijesite tijesto pa odvojite oko 1/4 za trakice. Ostatak razvaljajte i stavite u lim za pečenje obložen papirom. Rasporedite kruške. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice i poslažite u obliku rešetke na kruške.
Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva.