Ovaj recept za makovnjaču morate isprobati!

Najmilije iznenadite sočnom makovnjačom, poslasticom koju obožavaju sve generacije.

Shutterstock

Priprema dizanog tijesta je nauka, ali uz malo truda i pažnje možete usavršiti svoje vještine. Najbitnije je da tijesto ne požurujete i da ga pustite da se dobro digne. Ako ste se već upustili u pripremu makovnjače, budite strpljivi!
U nadjev od maka možete slobodno umiješati i grožđice natopljene u rumu. Naravno, ovo tijesto vam može biti i dobra podloga za pripremu orahnjače. U slast!

Makovnjača

Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje + 2 žumanjka
150 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
50 g maslaca
Prstohvat soli

Sastojci za nadjev:
300 g maka
150 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
200 ml vrućeg mlijeka
2 žlice ruma

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ih miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova. Potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu pa energično mijesite dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Kuglu tijesta stavite u nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i pričekajte da se udvostruči.
Za to vrijeme pomiješajte mak sa šećerom i ekstraktom vanilije pa ga zalijte vrućim mlijekom i rumom. Tijesto razvaljajte u četverokut, nadjenite ga makom i zarolajte. Prebacite u namašćeni kalup za kruh, pokrijte krpom i pustite da se diže još pola sata. Prije pečenja ga premažite žumanjkom pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 50 minuta. Ako primijetite da je makovnjača prerano počela poprimati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Pričekajte da se u potpunosti ohladi prije rezanja.