Nije samo sarma ukusno mesno jelo s kiselim kupusom. Jedan od najomiljenijih zimskih gulaša je sekeli ili Szegedinski gulaš (mađ. székely gulyás), porijeklom iz Mađarske. Navodno je nastao slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno navečer došao u krčmu i nisu mu imali više ništa za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i dinstanog kiselog kupusa za koje je sam tražio da ih pomiješaju.

Ovo jelo jako je popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a priprema se od svinjskog mesa, mljevene crvene paprike i kiselog kupusa, ali meso se može i zamijeniti nekim drugim. Najčešće se poslužuje uz kuhani, restani ili pire krumpir, a sada vam donosimo recept za sekeli gulaš s kiselim zeljem s dodatkom tamnog piva.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 velika žlica masti
  • 1 luk
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 1 žličica ljute mljevene paprike
  • 1 žličica kumina
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 ml tamnog piva
  • 100 ml vode

Priprema:

Otopite mast pa dodajte sitno nasjeckani luk. Nakon što postane staklast, dodajte meso narezano na kockice. Nakon toga dodajte začine, sol, papar, slatku i ljutu papriku, kim, češnjak.

Sve dobro promiješajte, pa dodajte pivo. Pirjajte oko 45 minuta. Kad se sjedini i meso omekša pred kraj dodajte opran i ocijeđen kiseli kupus i 100 ml vode. Sve dobro promiješajte i pirjajte još 20 do 30 minuta.