Nije samo sarma ukusno mesno jelo s kiselim kupusom. Jedan od najomiljenijih zimskih gulaša je sekeli ili Szegedinski gulaš (mađ. székely gulyás), porijeklom iz Mađarske. Navodno je nastao slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno navečer došao u krčmu i nisu mu imali više ništa za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i dinstanog kiselog kupusa za koje je sam tražio da ih pomiješaju.
Ovo jelo jako je popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a priprema se od svinjskog mesa, mljevene crvene paprike i kiselog kupusa, ali meso se može i zamijeniti nekim drugim. Najčešće se poslužuje uz kuhani, restani ili pire krumpir, a sada vam donosimo recept za sekeli gulaš s kiselim zeljem s dodatkom tamnog piva.
Sastojci:
- 500 g svinjskog mesa
- 500 g kiselog kupusa
- 1 velika žlica masti
- 1 luk
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 žličica ljute mljevene paprike
- 1 žličica kumina
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml tamnog piva
- 100 ml vode
Priprema:
Otopite mast pa dodajte sitno nasjeckani luk. Nakon što postane staklast, dodajte meso narezano na kockice. Nakon toga dodajte začine, sol, papar, slatku i ljutu papriku, kim, češnjak.
Sve dobro promiješajte, pa dodajte pivo. Pirjajte oko 45 minuta. Kad se sjedini i meso omekša pred kraj dodajte opran i ocijeđen kiseli kupus i 100 ml vode. Sve dobro promiješajte i pirjajte još 20 do 30 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice