Lignje su mnogima najdraži morski plodovi, a najpopularnije i najpristupačnije supržene lignje. No od ovih plodova mora možete pripremiti sočne obroke, možete ih puniti, peći u pećnici ili napraviti rižoto.
1. Recept za punjene lignje u bijelom vinu
Sastojci:
- 8 velikih lignji (ili pakiranje malih)
- 200 g krušnih mrvica
- 50 g parmezana
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica naribane limunove korice
- 1 vezica peršina
- 120 ml suhog bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
Lignje očistite od krakova i unutrašnjosti (ili kupite očišćene). Pomiješajte krušne mrvice, parmezan, naribanu koricu limuna, nasjeckani peršin. Na malo maslinovog ulja u tavi popržite nasjeckani češnjak pa dodajte krakove. Popržene krakove s češnjakom dodajte u smjesu od krušnih mrvica. Napunite lignje, pa ih zatvorite čačkalicom. Posložite ih u malo nauljenu tepsiju i posolite.
Pržite s obje strane oko 5-6 minuta pa zalijte bijelim vinom. Poklopite i pirjajte još 15 minuta.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
2. Lignje s krumpirom i tršćanskim umakom
Sastojci:
- 450 g lignji
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žlice crnog vina
- 1 žlica biljnog ulja
- sol
- papar
- 1 limun
- šaka svježeg peršina
- 4 velika krumpira
Tršćanski umak:
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- 1 češaj češnjaka
- žličica soli
- prstohvat peršina
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite i narežite krumpir na četvrtine. Dodajte hladnu vodu u srednju posudu i dodajte krumpir. Pustite krumpir da prokuha i kuhajte dok ne omekša, ocijedite i stavite u vatroslavnu posudu. Pecite 40 minuta. Promiješajte krumpir tijekom pečenja. U zdjelu dodajte lignje, 1 žlicu maslinovog ulja i 1/2 žlice crnog vina, promiješajte i poklopite.
5 minuta prije nego što je krumpir gotov, zagrijte veliku tavu. Nakon što se zagrije, u tavu dodajte 1 žlicu biljnog ulja i polovicu sirovih lignji. Ravnomjerno rasporedite i pecite 2 minute sa svake strane. Izvadite iz posude i stavite izravno na posudu za posluživanje. Bitno je da ne prenatrpate tavu, stoga ne zaboravite peći lignje u dvije serije.
U šalicu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckanog češnjaka, soli i peršina. U posudu za posluživanje dodajte hrskavi krumpir i zalijte sve tršćanskim umakom.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
3. Rižoto s lignjama
Sastojci:
- 400 g lignji
- 1 šalica riže
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 rajčica
- 1 dl bijelog vina
- maslac
- maslinovo ulje
- sol, papar
- peršin
- parmezan
Priprema:
Lignje narežite na kolutove i popržite 3 do 4 minute u tavi na malo ulja i soli.
Izvadite lignje i na istom ulju pirjajte luk ne duže od 5 minuta, a na kraju ćete dodajte i 2 češnja nasjeckanog češnjaka.
Zatim dodate 1 punu šalicu riže i sve zajedno pirjate minutu.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice