Lignje su mnogima najdraži morski plodovi, a najpopularnije i najpristupačnije supržene lignje. No od ovih plodova mora možete pripremiti sočne obroke, možete ih puniti, peći u pećnici ili napraviti rižoto. 

1. Recept za punjene lignje u bijelom vinu

Sastojci:

  • 8 velikih lignji (ili pakiranje malih)
  • 200 g krušnih mrvica
  • 50 g parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 1 vezica peršina
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol
recept za punjene lignje
Shutterstock 

Priprema:

Lignje očistite od krakova i unutrašnjosti (ili kupite očišćene). Pomiješajte krušne mrvice, parmezan, naribanu koricu limuna, nasjeckani peršin. Na malo maslinovog ulja u tavi popržite nasjeckani češnjak pa dodajte krakove. Popržene krakove s češnjakom dodajte u smjesu od krušnih mrvica. Napunite lignje, pa ih zatvorite čačkalicom. Posložite ih u malo nauljenu tepsiju i posolite.

Pržite s obje strane oko 5-6 minuta pa zalijte bijelim vinom. Poklopite i pirjajte još 15 minuta.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

2. Lignje s krumpirom i tršćanskim umakom

Sastojci:

  • 450 g lignji
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice crnog vina
  • 1 žlica biljnog ulja
  • sol
  • papar
  • 1 limun
  • šaka svježeg peršina
  • 4 velika krumpira

Tršćanski umak:

  • 0,5 ml maslinovog ulja
  • 1 češaj češnjaka
  • žličica soli
  • prstohvat peršina
3 recepta s lignjama za obožavatelje morskih plodova
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite i narežite krumpir na četvrtine. Dodajte hladnu vodu u srednju posudu i dodajte krumpir. Pustite krumpir da prokuha i kuhajte dok ne omekša, ocijedite i stavite u vatroslavnu posudu. Pecite 40 minuta. Promiješajte krumpir tijekom pečenja. U zdjelu dodajte lignje, 1 žlicu maslinovog ulja i 1/2 žlice crnog vina, promiješajte i poklopite.

5 minuta prije nego što je krumpir gotov, zagrijte veliku tavu. Nakon što se zagrije, u tavu dodajte 1 žlicu biljnog ulja i polovicu sirovih lignji. Ravnomjerno rasporedite i pecite 2 minute sa svake strane. Izvadite iz posude i stavite izravno na posudu za posluživanje. Bitno je da ne prenatrpate tavu, stoga ne zaboravite peći lignje u dvije serije. 

U šalicu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckanog češnjaka, soli i peršina. U posudu za posluživanje dodajte hrskavi krumpir i zalijte sve tršćanskim umakom.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

3. Rižoto s lignjama

Sastojci:

  • 400 g lignji
  • 1 šalica riže
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 rajčica
  • 1 dl bijelog vina
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • peršin
  • parmezan
rižoto s lignjama.jpeg
Shutterstock 

Priprema:

Lignje narežite na kolutove i popržite 3 do 4 minute u tavi na malo ulja i soli.

Izvadite lignje i na istom ulju pirjajte luk ne duže od 5 minuta, a na kraju ćete dodajte i 2 češnja nasjeckanog češnjaka.

Zatim dodate 1 punu šalicu riže i sve zajedno pirjate minutu.

Postupak pripreme pogledajte u videu: