Prema nutricionistima i liječnicima ribu bi trebalo jesti najmanje dva ili tri puta tjedno, ali Hrvati je baš i ne konzumiraju često, osim eventualno petkom. Započnite naviku pripremanja ribe, a možete je peći u pećnici, roštilju ili na tavi, pohati ili jesti na žlicu u preukusnim jelima kao što su brudet ili gregada, ili pak ribljoj juhi.

Šaran je riječna riba popularna u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Pripremite ga pečenog s krumpirom i rižom u pećnici.

Sastojci:

  • 1 šaran
  • 350 g riže
  • 1 veliki luk
  • 8 krumpira, oguljenih i izrezanih
  • 1 žličica suhe mješavine začina
  • ulje
  • sol, papar, lovorov list, crvena paprika, po želji

Priprema:

Šarana posolite. Luk narežite na trakice, a krumpir na kolutove i također posolite. Rižu operite i ocijedite. U dublji pleh sipati malo ulja i rasporediti polovinu pripremljenog luka.

Po luku ravnomjerno pospite rižu, zatim stavite kolutove krumpira, dodajte suhi začin, lovorov list, malo papra, pa rasporedite drugu polovicu luka. Stavite ribu na vrh. Odozgo pospite mljevenu papriku i dobro utrljajte. Na kraju pažljivo dodajte oko litru mlake vode.

Krumpir treba biti dobro pečen. Važno je da sva voda ispari, a jelo ostane sočno.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C 15 minuta, zatim smanjite na 180 C. Povremeno pogledajte u pećnicu i provjerite je li krumpir pečen i  je li isparila voda iz pleha.