Poznata engleska pastirska pita kombinacija je mljevenog mesa, pire krumpira i graška. Slično se priprema kao musaka, samo što se umjesto narezanog krumpira koristi pire krumpir. U prošlosti se pripremala od ostataka ručka, najčešće mljevene junetine ili ovčetine, raznog povrća i pire krumpira, svi sastojci su se zapekli kao složenac.

Sastojci:

  • 1 kg mljevene junetine
  • 1 veliki luk
  • 3 češnja češnjaka, zgnječena
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 žlice brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 crnog papra
  • 1 žličica ružmarina
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 2 šalice goveđeg temeljca
  • 200 g mrkve
  • 200 g graška
  • 1,5 kg krumpira
  • 1 žlica maslaca
  • 120 ml mlijeka
  • 25 g cheddar sira
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 crnog papra
  • 1 žumanjak
Recept za pastirsku pitu
Shutterstock 

Priprema:

Skuhajte krumpir. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk i mrkvu. Dinstajte oko 5-7 minuta, a pred kraj dodajte protisnuti češnjak. U smjesu dodajte mljeveno meso i začinite. Promiješajte i pržite. Dodajte koncentrat od rajčice i brašno, grašak i ulijte temeljac. Kuhajte povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Gotov krumpir procijedite pa dodajte maslac, mlijeko, žumanjke, sol i papar te zgnječite krumpir. Mljeveno meso i grašak izlijte u pleh i preko njega rasporedite pire krumpir. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta.

Postupak pripreme pogledajte u videu: