Poznata engleska pastirska pita kombinacija je mljevenog mesa, pire krumpira i graška. Slično se priprema kao musaka, samo što se umjesto narezanog krumpira koristi pire krumpir. U prošlosti se pripremala od ostataka ručka, najčešće mljevene junetine ili ovčetine, raznog povrća i pire krumpira, svi sastojci su se zapekli kao složenac.
Sastojci:
- 1 kg mljevene junetine
- 1 veliki luk
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice brašna
- 1/2 žličice soli
- 1/2 crnog papra
- 1 žličica ružmarina
- 1 žličica majčine dušice
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 2 šalice goveđeg temeljca
- 200 g mrkve
- 200 g graška
- 1,5 kg krumpira
- 1 žlica maslaca
- 120 ml mlijeka
- 25 g cheddar sira
- 1/2 žličice soli
- 1/2 crnog papra
- 1 žumanjak
Priprema:
Skuhajte krumpir. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk i mrkvu. Dinstajte oko 5-7 minuta, a pred kraj dodajte protisnuti češnjak. U smjesu dodajte mljeveno meso i začinite. Promiješajte i pržite. Dodajte koncentrat od rajčice i brašno, grašak i ulijte temeljac. Kuhajte povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Gotov krumpir procijedite pa dodajte maslac, mlijeko, žumanjke, sol i papar te zgnječite krumpir. Mljeveno meso i grašak izlijte u pleh i preko njega rasporedite pire krumpir. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice