Blag i sladak batat dovoljno je škrobast da u pripremi njoka zamijeni bijeli krumpir. Uz to, zbog boje će biti efektniji no klasični njoki.

Možete ih lagano zapeći na masti ili maslacu, ubaciti koji listić kadulje, podliti vinom… Naravno, dobro će se složiti i s kremastim umakom od gljiva te standardnim umakom od rajčice. Dobar tek!

Njoki od batata

Sastojci:

700 g batata
180 g glatkog brašna
prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pripremite posudu za pečenje. Batat operite, izbodite vilicom i stavite u pekač. Stavite peći na 60 minuta, a nakon pola sata ga okrenite. Izvadite batat iz pećnice, kratko pričekajte da se ohladi, pažljivo ogulite koru i zgnječite ga vilicom. Pričekajte još 10-ak minuta kako bi se ohladio.
Dodajte brašno i rukama kratko zamijesite tijesto. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i tijesto oblikujte u kuglu. Podijelite na četiri jednaka dijela pa svaki dio rukama razvaljajte u valjak i režite na željenu veličinu.
Zakuhajte posoljenu vodu pa u nju ubacite njoke. Njoke kuhajte dvije do tri minute ili pričekajte da isplivaju na površinu. Izvadite ih pomoću šupljikave žlice na papirnate ručnike kako bi upili višak vode. Prije dodavanja njoka u umak možete ih kratko popržite na maslinovom ulju ili svinjskoj masti kako bi bili hrskavi. Dobar tek!