Slasni zeleni njoki u umaku od rajčice 

Od svježeg sira i začinskog bilja napravite izvanredne zelene njoke

Profimedia

Umiješajte malo svježeg začinskog bilja u tijesto za njoke i napravite podjednako ukusan i vizualno atraktivan ručak. Neće vam trebati puno sastojaka ni vremena, a količina je dovoljna za četiri serviranja.

Imajte na umu da njoke možete preliti umakom, posuti parmezanom i nakratko ih staviti u pećnicu, ali nije nužno. Dobar tek!

Zeleni njoki u umaku od rajčice

Sastojci za njoke:

1 svežanj bosiljka i peršina
240 g svježeg sira
2 jaja
sol
300 g brašna

 Sastojci za umak:

1 crveni luk
2 režnja češnjaka
1 kg mini rajčica ili 500 g pelata
maslinovo ulje
vezica peršina
sol, papar, bosiljak
60 g svježe ribanog parmezana

Priprema:

Operite i posušite bosiljak i peršin te otrgajte listiće sa stabljika. Narežite bosiljak na tanke trakice, a peršin nasitno. Dodajte u svježi kravlji sir jaja, začinsko bilje, 2 žličice soli i brašno te umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 min. Podijelite tijesto na četiri dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini oblikujte svaki dio u valjak promjera 2 centimetra. Zatim režite tako da dobijete njoke debljine 1,5 cm. Utisnite vilicom njoke pa ih stavite kuhati u mnogo uzavrele, posoljene vode. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih žlicom te poslužite na četiri tanjura.

 Za umak narežite luk, mini rajčice, masline i peršin. Luk popržite na maslinovu ulju, dodajte zgnječeni češnjak i pasirane mini rajčice ili usitnjene pelate. U sve dodajte peršin i ubacite par listova bosiljka pa pustite da se kratko kuha. Njoke poslužite na četiri tanjura, prelijte ih umakom i pospite parmezanom.