3 OMILJENA RUČKA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Okus i miris ovih ukusnih jela vraćaju u djetinjstvo

Ova jela redovito su bila na stolovima, a još brže su nestajala s tanjura.

Shutterstock

Punjene paprike

Sastojci:

  • oko 30 paprika
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 2 šalice riže
  • svinjska mast
  • 2 veća luka
  • 1 mrkva
  • 1,5 žlica brašna
  • sol, papar, mljevena paprika
Shutterstock 

Priprema:

Na masnoći pirjajte luk i mrkvu s malo soli. Kad su luk i mrkva kuhani, dodajte meso i popržite pa dodajte rižu. Začinite solju, mljevenom paprikom, paprom i začinima po ukusu.

Paprike očistite, odrežite im vrhove i uklonite sjemenke. Punite ih žličicom, nemojte ih previše puniti jer će riža tijekom kuhanja narasti pa će nadjev ispadati iz paprika. Kada završite s punjenjem, paprike složite u dublji lonac, nalijte vodu i kuhajte na srednjoj temperaturi. Vrijeme kuhanja je oko 40 minuta, probajte žličicom je li riža kuhana.

Napravite zapršku koju ulijete u lonac, i tada lonac možete staviti u pećnicu i pecite paprike dok sva voda ne ispari. Ovo je bakin trik za puniji i jači okus.

Restani krumpir s mesom

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • meso (govedina, svinjetina, perad)
  • 2 veća luka
  • sol
  • papar
  • mljevena crvena paprika
  • peršinov list
  • ulje ili mast

Priprema:

Krumpir operite i neoguljen skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga i još vrućeg ogulite. Zatim krumpir narežite na kockice ili ga grubo zgnječite vilicom. Meso narežite na kocke. Luk ogulite, narežite na kockice i popržite na vrelom ulju ili masti.

Na poprženi luk dodajte mljeveno meso i zajedno pržite 5-6 minuta, ako je već pripremljeno meso, a ako je sirovo pržite ga dok ne omekša. Posolite, popaprite, dodajte pola žličice crvene paprike i sitno sjeckanog peršina. Naribani krumpir pomiješajte s poprženim lukom i mesom, pa još kratko popržite na laganoj vatri.

Gulaš

Shutterstock 

Sastojci:

500 g svinjskog mesa
3 veća luka
1 velika žlica masti
2 žličice soli
2 žličice suhog začina
1 žličica papra
2 žlice brašna
1 žličica crvene mljevene paprike

Priprema:

Na masti prodinstajte luk, posolite i po potrebi dolijte vode. Kad se luk poprži, dodajte meso narezano na kockice i zalijte vodom.

Tijekom kuhanja po potrebi dolijevajte vode. Kad je meso kuhano dodajte začine. Napravite zapršku od brašna, mljevene paprike i 1,5 dl vode, dobro umutite da nema grudica i ulijte u gulaš. Ostavite da se kuha još 5 minuta.