Ovo doba idealno je za ljubitelje kiselina, a kiseli kupus i paprika uvijek su na vrhu liste prioriteta, što zbog visokog sadržaja vitamina koji nas zimi drže zdravima, što zbog kiselkastog i aromatičnog okusa.
Nastojte odabratiti paprike koje su svježe i imaju glatku koru i zelene peteljke. Svakako ih dobro očistite prije punjenja, a najbolje je da ih prvo operete pa onda nožićem sa šiljastim vrhom počnete čistiti. Pažljivo to radite da paprike ostanu cijele s obzirom na to da se trebaju napuniti kiselim zeljem.
Atraktivno će izgledati ako iskombinujete paprike u različitim bojama. Predlažemo i da kiseli kupus narežete na trakice, tanko kao za salatu.
Zapečene paprike punjene kiselim kupusom
Sastojci:
1 luk
2 kiselkaste jabuke
100 g grožđica
2 žlice maslaca
500 g kiselog kupusa
sol i papar
75 g pinjola
1 žlica sjemenki sezama
8 manjih raznobojnih paprika (crvenih, žutih i zelenih)
3 ljutike ili sitnije glavice luka
125 ml povrtnog temeljca
1 mladi luk
100 g kiselog vrhnja (sa 20% mliječne masti)
Priprema:
Oljuštite i nasitno nasjeckajte luk. Jabuke operite, razrežite, izvadite im sredinu s košticama pa ih izrežite na kockice. Luk i jabuke propirjajte s grožđicama na maslacu, zatim dodajte kiseli kupus, posolite ga i popaprite, te pirjajte 15-ak minuta.
U zasebnoj tavi na suho popržite pinjole i sezam dok ne porumene i potom ih umiješajte u kupus. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike operite, prerežite popola, očisti od sjemenki i napunite pripremljenim nadjevom od kiselog kupusa.
Na dno vatrostalne posude stavite na tanke ploškice narezanu ljutiku, složite punjene paprike, sve podlijte juhom, stavite u pećnicu i pecite 30 minuta. U međuvremenu operite i očistite mladi luk te ga narežite na kolutiće. Na svaku papriku stavite po malo vrhnja i mladog luka. Poslužite uz pire krumpir.
izvor: gastro.24sata.hr