Proljeće je doba za uživanje u pirjanim artičokama

Ukoliko još niste, otkrijte ih jer sezona artičoka je kratka

Profimedia

Artičoke, proljetna poslastica može se poslužiti kao predjelo, prilog, glavno jelo, kuhati na pari, peći, pirjati, pržiti na grilu, dodati u juhu. Odlično su društvo tjestenini, mesu, grahu i raznome povrću. U Dalmaciji se tradicionalno pripremaju s mladim bobom, neodoljive su i u kombinaciji s tortelinima napunjenim skutom, ali i na brudet. Ideje su sočne, ukusne i brojne! Na tržnicama se prodaju od ranoga proljeća do kraja svibnja. Donosimo odličan recept a ovako pripremljene artičoke su odličan prilog za brojna jela.

Pirjane artičoke
Sastojci:
10 mladih artičoka
sol i svježe mljeveni papar
sok 1 limuna
1 limun narezan na ploške
3 žlice maslinova ulja
1 ljutika ili mali luk
1 češanj češnjaka
1 lovorov list
2 žličice sušene ili 2 grančice svježe majčine dušice
5 dl suhog bijelog vina
5 dl povrtnog ili pilećeg temeljca

Priprema:
Očistite artičoke te ih stavite u zdjelu s ledenom vodom (možete ubaciti i kockice leda) u koju ste dodali limunov sok i ploške (to će spriječiti da artičoke potamne). Ljutiku ili luk te češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. U srednje velikom loncu zagrijte ulje te 3 do 4 minute pirjajte luk. Kad postane staklast, dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Dodajte ocijeđene artičoke (veće narežite popola ili na četvrtine) pa pirjajte dok ne dobiju boju. Posolite i popaprite te dodajte lovor i majčinu dušicu. Pirjajte još koju minutu, a potom ulijte vino i temeljac. Lonac poklopite i pustite da mješavina lagano krčati. Kuhajte dok artičoke ne omekšaju. Zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade u tekućini u kojoj su se kuhali. Poslužite na sobnoj temperaturi.