Artičoke, proljetna poslastica može se poslužiti kao predjelo, prilog, glavno jelo, kuhati na pari, peći, pirjati, pržiti na grilu, dodati u juhu. Odlično su društvo tjestenini, mesu, grahu i raznome povrću. U Dalmaciji se tradicionalno pripremaju s mladim bobom, neodoljive su i u kombinaciji s tortelinima napunjenim skutom, ali i na brudet. Ideje su sočne, ukusne i brojne! Na tržnicama se prodaju od ranoga proljeća do kraja svibnja. Donosimo odličan recept a ovako pripremljene artičoke su odličan prilog za brojna jela.
Pirjane artičoke
Sastojci:
10 mladih artičoka
sol i svježe mljeveni papar
sok 1 limuna
1 limun narezan na ploške
3 žlice maslinova ulja
1 ljutika ili mali luk
1 češanj češnjaka
1 lovorov list
2 žličice sušene ili 2 grančice svježe majčine dušice
5 dl suhog bijelog vina
5 dl povrtnog ili pilećeg temeljca
Priprema:
Očistite artičoke te ih stavite u zdjelu s ledenom vodom (možete ubaciti i kockice leda) u koju ste dodali limunov sok i ploške (to će spriječiti da artičoke potamne). Ljutiku ili luk te češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. U srednje velikom loncu zagrijte ulje te 3 do 4 minute pirjajte luk. Kad postane staklast, dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Dodajte ocijeđene artičoke (veće narežite popola ili na četvrtine) pa pirjajte dok ne dobiju boju. Posolite i popaprite te dodajte lovor i majčinu dušicu. Pirjajte još koju minutu, a potom ulijte vino i temeljac. Lonac poklopite i pustite da mješavina lagano krčati. Kuhajte dok artičoke ne omekšaju. Zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade u tekućini u kojoj su se kuhali. Poslužite na sobnoj temperaturi.