Napravite preukusan grah s mljevenim mesom

Pripremite lonac dobro začinjenog graha s mljeveni mesom i pozovite širu obitelj na opušteni ručak!

Shutterstock Grah s mljevenim mesom

Imajte na umu da su sastojci dostatni za otprilike četiri serviranja. Ako na ručak planiraš zvati veći broj ljudi, svakako poduplaj sastojke. Garantiramo da će svi tražiti repete!

Grah s mljevenim mesom

Sastojci:
2 svinjske masti
200 g narezane slanine
1 luk
1 zelena paprika
250 g mljevene govedine
3 režnja češnjaka
1 žličica senfa
Pola žličice mljevenog klinčića
100 ml whiskeyja
500 ml sjeckanih rajčica
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica melase (ili meda)
1 žličica kajenskog papra
1 kg običnog graha
500 ml goveđeg ili nekog drugog temeljca

Postupak:

Grah namočite dan prije ili barem šest sati unaprijed. Na masti pirjajte slaninu, papriku i luk 10-ak minuta. Slanina mora postati hrskava, a luk i paprika moraju omekšati. Dodajte mljevenu govedinu i pirjajte na jakoj vatri dok se ne karamelizira i uhvati lijepu boju. Zatim dodajte češnjak, senf, klinčić i na kraju whiskey kako bi deglazirali dno lonca. Kada alkohol ispari dodajte rajčice, šećer, melasu i kajenski papar.
Dodajte omekšali grah, sol i papar te kuhajte često miješajući otprilike pola sata. Kada se tekućina reducira i zgusne, provjerite je li dovoljno začinjeno i poslužite!