Ovaj recept za musaku trebate odmah zapisati!

Kada ste posljednji put jeli musaku, poznato grčko jelo od mljevenog mesa i patlidžana?

Shutterstock Musaka s janjetinom

Musaka s mljevenom janjetinom pravi je utješni obiteljski ručak. Prikladna je svakoj prilici, vole je sve generacije, a priprema nije osobito zahtjevna. Većinu posla će ionako odraditi vaša pećnica!

Imajte na umu da su sastojci dostatni za šest posluživanja te da će vam trebati velika vatrostalna posuda s poklopcem. Dobar tek!

Musaka s janjetinom

Sastojci:

750 g mljevene janjetine
1 luk
2 češnjaka
1 žličica origana
1 žličica mente
1 lovorov list
štapić cimeta
1 žlica glatkog brašna
200 ml crnog vina
400 g sjeckane rajčice
2 žličice koncentrata rajčice
2 patlidžana
100 ml maslinovog ulja
500 g krumpira
sol i papar po želji
Sastojci za bešamel:
50 g maslaca
50 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
25 g parmezana
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 jaje

Postupak:

Janjetinu, luk, češnjak i začine pirjajte 10-ak minuta u loncu na malo maslinovog ulja. Dodajte brašno, sol i papar pa dobro promiješajte. Dodajte vino, rajčice i koncentrat. Kuhajte otprilike pola sata dok janjetina ne omekša. Narežite patlidžan na ploške i posolite. Ostavite sa strane 10-ak minuta da patlidžan otpusti vodu. Osušite ih papirnatim ručnikom, a zatim popržite na tavi na maslinovom ulju nekoliko minute sa svake strane. Krumpire narežite na ploške i kuhajte u kipućoj vodi nekoliko minuta. Trebaju omekšati, ali se ne smiju raspasti. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva, a za to vrijeme pripremite bešamel.

Otopite maslac u loncu, dodajte brašno i kuhajte uz miješanje nekoliko minuta. Postepeno ulijte mlijeko, energično miješajući pjenjačom. Na kraju ubacite muškatni oraščić i parmezan. Kuhajte dok se ne zgusne te začinite soli i paprom. Kada se bešamel ohladi, dodajte umućeno jaje.

U veliku posudu za pečenje ulijte jednu trećinu umaka od mesa, poslažite trećinu krumpira i patlidžana. Ponavljajte dok ne upotrijebite pripremljeno meso i povrće. Na kraju sve prelijte bešamel umakom i stavite u pećnicu na 40-ak minuta, sve dok musaka ne uhvati lijepu zlatnu boju.