Paella (paelja) je španjolsko nacionalno jelo čije se podrijetlo povezuje s Valencijom i okolnom regijom poznatom i po uzgoju riže. Upravo je riža osnova toga jela koje se priprema u paelleri - posudi, tavi s dvije drške pa otud potječe i svjetski prihvaćen naziv jela. Mnogo je inačica ovoga jela, a začinjeno tajnim sastojcima poput šafrana, ružmarina i vina otkriva raskošan svijet okusa. Dobar je savjet da se paella tijekom kuhanja ne miješa nego trese (zato originalna posuda za pripremu ima dvije ručke), a to što se dio mase uhvati za dno tave dio je izvornog recepta. Neovisno o tome hoćete li paellu poslužiti kao ručak ili ukusnu večeru, nemojte zaboraviti sezonsku salatu koja će dati svježinu samom obroku. Za pripremu može poslužiti i obična dublja tava te namirnice po želji. Dobar tek!
Tradicionalna paella
Sastojci:
3 žlice maslinova ulja
1 luk
1 crvena paprika
2 žlice graška
300 g riže
sol, papar
½ žličice šafrana
1 limenka pelata rajčice
800 ml ribljeg temeljca
200 g škampa
500 g dagnji
1 svežanj peršina
1 limun
Priprema:
Propirjajte nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu i kratko pirjajte. Posolite, popaprite i začinite šafranom. Vilicom usitnite pelate te ih zajedno s tekućim dijelom dodajte riži. Dobro promiješajte i podlijete ribljim temeljcem te kuhajte oko 40 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte grašak. Oprane škampe i očišćene svježe dagnje u školjki stavite na paellu i kuhajte još desetak minuta. Neotvorene školjke bacite. Gotovu paellu pospite nasjeckanim svježim peršinom i ukrasite kriškama limuna.