Patlidžan pirjajte polagano, dok se ne karamelizira, tikvicu je potrebno samo kratko ispeći, a feta će jelu dati jači okus, ali i stvoriti kremasti umak. Mirisni kopar zaokružit će sve sastojke, a u nedostatku istog slobodno koristite svježi peršin ili bosiljak.
Tjestenina s patlidžanom i tikvicom
Sastojci:
6 žlica maslinovog ulja
2 manja patlidžana
3 tikvice srednje veličine
450 g tjestenine po izboru
230 g feta sira
10 g svježeg kopra
Sol
Papar
Priprema:
Patlidžan operite i narežite na male kockice, tikvicu prerežite po dužini, a zatim ju nasjeckajte na manje polumjesece. Tri žlice maslinovog ulja zagrijte na tavi na srednje jakoj vatri pa ubacite patlidžane i začinite po ukusu. Uz konstantno miješanje pirjajte deset minuta, a zatim ga prebacite u zdjelu. Dodajte dvije žlice maslinovog ulja u tavu, dodajte tikvice te začinite soli i paprom. Uz često miješanje, pirjajte pet minuta. Dok se povrće pirja, stavite vodu da zakuha, ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju.
Tjesteninu skuhajte al dente, a prije nego što ju ocijedite sačuvajte otprilike 100 ml vode od kuhanja. Tjesteninu ocijedite i vratite u posudu zajedno s vodom, dodajte jednu žlicu maslinovog ulja, ubacite razmrvljenu fetu i miješajte na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Umiješajte patlidžane, tikvice, sitno nasjeckani kopar i začinite sa soli i paprom po ukusu. Servirajte u dublje tanjure i posipajte s još malo feta sira.