Za pripremu ovog recepta trebat će vam samo 15 minuta, a ostatak će odraditi pećnica. Kremasta gratinirana tikvica odlično će poslužiti kao prilog ili uz salatu kao lagana večera.
Složenac od tikvica
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
800 g tikvica
svježi timijan
svježi bosiljak
100 ml vrhnja za kuhanje
50 ml mlijeka
1 žličica glatkog brašna
75 g gruyère sira
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tikvicu operite i narežite na kolutove debljine 5 mm. Tavu stavite na srednje jaku vatru i ulijte maslinovo ulje. U tavu ubacite tikvice, svježe začine i začinite soli i paprom. Poklopite i kuhajte otprilike deset minuta ili dok tikvice lagano ne omekšaju, a zatim ih prebacite u pekač. U manjoj posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko, brašno i malo soli. Smjesu prelijte preko tikvica, smjese neće biti dovoljno da se tikvice u potpunosti prekriju, ali to je u redu.
Sir naribajte po tikvicama i stavite u pećnicu na 25 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite uz zelenu salatu i uživajte!