U sezoni smo domaćih rajčica, pripremite odličnu slanu pitu

Sočna, kremasta, puna okusa, najkraći je opis ove pite.

Shutterstock

Ljeto je godišnje doba koje nas iz tjedna u tjedan veseli obiljem voća i povrća koje nam nudi. Omiljeno ljetno domaće povrće su i rajčice koje dospijevaju u raznim vrstama koje se razlikuju po veličinu, obliku, boji kože ali i mesnatog dijela te naravno i po okusu. Ljubitelji rajčica znaju da će kroz ljeto biti u prilici uživati u brojnim jelima od rajčica a s poesebnom se pažnjom priprema ova pita. Dobar tek!

Pita s rajčicama i bosiljkom

Sastojci:
ZA TIJESTO
120 g hladnog maslaca
200 g brašna
prstohvat soli
1 jaje

ZA NADJEV
300 g mini rajčica
1 vezica bosiljka
2 vezice rikule
200 g kiselog vrhnja
70 g naribanog ementalera
3 jaja
sol, papar
1 žličica soka od limuna
300 g ovčjeg sira

Priprema:
Od navedenih sastojaka brzo zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom te stavite na sat vremena u hladnjak. Za nadjev operite rajčice, ocijedite ih i prerežite. Bosiljak i rikulu operite, protresite te grubo usitnite. Vrhnje pomiješajte s jajima i ementalerom te začinite solju, paprom i sokom od limuna. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Namastite kalup za pitu (promjera 26 cm). Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini tako da bude malo veće od kalupa. Potom obložite kalup tijestom. Ulijte mješavinu s jajima, stavite na to bosiljak i rikulu te lagano promiješajte. Ovčji sir ocijedite, razmrvite pa stavite na pitu. Poslažite rajčice i lagano ih utisnite. Pecite u pećnici oko 50 minuta do zlatnožute boje. Poslužite mlako ili ohlađeno.