Ljeto je idealno doba za pripremu umaka od kopra

Aroma ove začinske biljke odlično se slaže s jelima od mesa, povrća te kao prilog pire krumpiru

Shutterstock

Kopar se cijeni jer naglašava aromu jela, djeluje povoljno na probavu te poboljšava apetit. Okus mu je zanimljiv, spajaju se, naime, blaga gorčina i slatka osvježavajuća nota. Želite li istaknuti gorčinu, stavite malo više listića kopra ili pred kraj ljeta skupite sjemenke u kojima je koncentracija eteričnog ulja malo veća. Prisjećajući se djetinjstva i bakine kuhinje, kopar često povezujemo s pripremom ukusnog umaka, ali i ljetne zimnice u kojoj se dodaje povrću, posebno krastavcima. A jedan od priloga koji često vežemo uz ovaj začin je i umak koji se priprema lako a dodaje se uz pire krumpir, jela od mesa i povrća.

Umak od kopra
Sastojci:

200 g jogurta
½ žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
mljeveni papar
sol
mala vezica kopra

Priprema:

Jogurt izmiješajte s maslinovim uljem te dodajte protisnuti češnjak pomiješan sa solju i mljevenim paprom. Na kraju dodajte sitno nasjeckani kopar, promiješajte i ohladite. Umak možete poslužiti uz ribu s roštilja te mljeveno meso ili povrće.