Kopar se cijeni jer naglašava aromu jela, djeluje povoljno na probavu te poboljšava apetit. Okus mu je zanimljiv, spajaju se, naime, blaga gorčina i slatka osvježavajuća nota. Želite li istaknuti gorčinu, stavite malo više listića kopra ili pred kraj ljeta skupite sjemenke u kojima je koncentracija eteričnog ulja malo veća. Prisjećajući se djetinjstva i bakine kuhinje, kopar često povezujemo s pripremom ukusnog umaka, ali i ljetne zimnice u kojoj se dodaje povrću, posebno krastavcima. A jedan od priloga koji često vežemo uz ovaj začin je i umak koji se priprema lako a dodaje se uz pire krumpir, jela od mesa i povrća.
Umak od kopra
Sastojci:
200 g jogurta
½ žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
mljeveni papar
sol
mala vezica kopra
Priprema:
Jogurt izmiješajte s maslinovim uljem te dodajte protisnuti češnjak pomiješan sa solju i mljevenim paprom. Na kraju dodajte sitno nasjeckani kopar, promiješajte i ohladite. Umak možete poslužiti uz ribu s roštilja te mljeveno meso ili povrće.