Jednostavna "riža" od cvjetače koja će vas oduševiti

Ova vrlo jednostavna riža od cvjetače puna je okusa, zdrava, ima malo ugljikohidrata, a najbolje od svega je što ćete je pripremiti za tren.

Shutterstock

Možda sama riža od cvjetače ne zvuči ukusno, ali tu su začini da ovo jelo podignu na drugu razinu. Češnjak, limun, bademi, svježe začinsko bilje i malo maslaca ili maslinovog ulja učinit će ovo jelo vrlo ukusnim. Koristite svježe začinsko bilje poput peršina, kopra, korijandera ili bosiljka.

Poslužite kao prilog ili ubacite još povrća i poslužite za lagani ručak ili večeru.

Riža od cvjetače sa začinskim biljem

Sastojci:
1 glavica cvjetače
70 g badema
2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
¼ žličice soli
¼ žličice papra
15 g svježeg začinskog bilja
1 žlica limunovog soka

Priprema:

Cvjetaču očistite, uklonite tvrde dijelove, narežite na veće cvjetove i ubacite u multipraktik. Miksajte dok ne dobijete mala zrnca odnosno cvjetaču koja izgledom podsjećaju na rižu. Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i lagano pritisnite kako bi krpa upila višak vlage. Bademe sitno nasjeckajte i dodajte u tavu na srednje jaku vatru. Kratko ih tostirajte, otprilike tri minute. Pržene bademe prebacite u zdjelu i ostavite sa strane. Vratite tavu na vatru i dodajte maslac ili maslinovo ulje. Protisnite češnjak, ubacite ga u tavu i pržite 30 sekundi. Dodajte usitnjenu cvjetaču, sol i papar pa kuhajte, povremeno miješajući, deset minuta. Riža od cvjetače trebala bi postati hrskava i dobiti laganu svjetlo smeđu boju.

Maknite s vatre pa umiješajte narezano svježe začinsko bilje, limunov sok, pržene bademe, probajte pa dodatno začinite soli ili dodajte još malo limunovog soka. 

Jednostavna riža od cvjetače koja će vas oduševiti