Ratatouille, jelo od povrća koje obiluje bojama i okusima

Ovo vege jelo je odličan prilog mesnim jelima, ali odličan je i poslužen uz komad hrskavog domaćeg kruha

Shutterstock

Sjajno i ukusno francusko jelo udomaćilo se u kuhinjama diljem svijeta Potječe iz Provanse i zaleđa Azurne obale, gdje se u kuhinji koristi puno povrća, a priprema se od patlidžana, tikvica, paprika. Sastojak su također mesnate i oguljene rajčice, eventualno crveni luk (u nekim receptima je izostavljen). Od začinskog bilja prednost ima svježe nasjeckano – bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin, eventualno korijandar – a dodaje se i žličica šećera. Bolji je kada se priprema u većim količinama. Ovo je jelo odličan prilog mesnim jelima, ali odličan je i poslužen uz komad hrskavog domaćeg kruha.

Ratatouille

Sastojci:
1 kilogram zrelih rajčica
2 paprike različite boje
1 patlidžan
1 žlica soli
¾ čaše maslinova ulja
1 tikvica
1 tikvica patišon
2 velika luka
3 velika češnja češnjaka
100 ml suhoga crnog vina
3-4 svježe grančice majčine dušice (timijana)
5 žlica nasjeckanoga svježeg peršina
5 žlica nasjeckanoga svježeg bosiljka
svježe mljeveni papar
sok jednog limuna

Priprema:
Operite patlidžane i nasjeckajte ih na kockice. Posolite i ostavite 25 minuta da iscuri tekućina. Oljuštite rajčice, prerežite ih na četvrtine i uklonite sjemenke. Nasjeckajte luk, tikvicu patišon, paprike i tikvicu na kockice.
Zagrijte ulje u velikoj tavi, ubacite tikvicu i patišon te pržite 4 do 6 minuta dok ne poprime smeđu boju. Ocijedite ih i stavite u drugu posudu. Ulijte u tavu 2 žlice maslinova ulja i pržite paprike dulje od 5 minuta.
Premjestite u posudu u koju ste stavili tikvice i patišon. Operite patlidžane. posušite ih te pržite na 3 do 4 žlice vrućeg ulja. Nakon 6 do 8 minuta, kada su patlidžani dobili malo smeđe boje i omekšali, dodajte ih ostalom povrću u drugoj posudi. Ulijte 3 žlice ulja u tavu za prženje te pržite luk i nasjeckani češnjak dok ne povenu, potom dodajte vino i čekajte da ispari. Dodajte rajčice, majčinu dušicu i 2 žlice peršina. Kuhajte na laganoj vatri 8 do 12 minuta. Potom dodajte povrće i kuhajte na laganoj vatri 12 minuta.
Kad povrće omekša, maknite tavu s vatre i lagano promiješajte dodajući preostali peršin i 4 žlice bosiljka. Začinite solju, paprom, svježe iscijeđenim limunovim sokom i preostalim bosiljkom.